Foto: kultura.gov.rs

Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Vesti Autor: M.S. | 16:08 Petak, 19 04 2024 Foto: kultura.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je danas Paviljon Srbije na 60. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti Bijenala u Veneciji, gde našu zemlju predstavlja Aleksandar Denić projektom „Exposition Coloniale”.

Gojković je istakla da izložba „Exposition Coloniale”, koja ove godine predstavlja Srbiju, a delo je umetnika Aleksandra Denića i kustosa Ksenije Samardžije, direktno i jezgrovito odgovara na temu ovogodišnjeg Bijenala „Stranci svuda”.

Reč je o izuzetnoj snazi kreativnosti, o hrabrosti kritike svakodnevnih kolonizovanih oblika života i kategorija na koje smo navikli, prikazanih kroz originalnost u oblikovanju i preoblikovanju prostora i vremena, ocenila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, u tom smislu, ova izložba je buđenje i beskompromisno suočavanje sa dužnošću da svi zajedno naš svet osmislimo umnije i humanije.

Gojković je, govoreći o temi Bijenala, podsetila na to da smo se u epohi u kojoj je nomadski način života postao „nova normalnost”, istovremeno susreli sa nemogućnošću kretanja, koju je nametnula pandemija, i nuždom izbeglištva širom sveta.

Potpredsednica Vlade je upozorila na to da svako od nas može biti stranac i da se stranac može biti svuda, što je fenomen koji pokušavaju da rastumače umetnici iz čitavog sveta.

Ona je predočila da svaka zemlja prepoznaje i razume ovo pitanje na poseban način, napomenuvši da je Srbija, zemlja raskršća, bogata istorijom seoba, dolazaka, naseljavanja, odlazaka u svet i povrataka.

Gojković je ukazala na to da je naša zemlja ispunjena bogatstvom različitosti koje su u nju donele i prilike i neprilike i da su upravo zato nama rasizam i ksenofobija strani.

Potpredsednica Vlade je navela da Srbija, poučena sopstvenom istorijom, tokom koje je negovala otvorenost prema drugom, ima autentičan odgovor na pitanje ovog Bijenala.

Ovaj nastup smatram jednim od najznačajnijih dokaza naše pune posvećenosti slobodi, nezavisnosti i ljudskosti, koji se moraju braniti upravo umetnošću, istakla je Gojković.

Autor Aleksandar Denić rekao je da je ovaj ambiziocan projekat imao punu podršku Ministarstva kulture i zahvalio je svom timu koji je bio u potpunosti posvećen ovom poslu.

Komesar nacionalnog paviljona i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković posebno je istakla posvećenost Ministarstva kulture uspešnoj realizaciji pomenute izložbe.

Ona je poručila da Srbija sa svojom izuzetno bogatom kulturom, ponosno stoji rame uz rame sa 29 drugih zemalja koje su deo ove prestižne i dugovečne međunarodne manifestacije još od njenih početaka.

Medaković je izrazila nadu da će izložba Aleksandra Denića biti inspiracija za buduće generacije umetnika, kao i da će doprineti daljem jačanju međunarodnih kulturnih veza.

Projekat Aleksandra Denića „Exposition Coloniale”, koji ove godine u Veneciji predstavlja našu zemlju, izabran je na javnom konkursu, a realizacija nastupa u Paviljonu Srbije poverena je Muzeju grada Beograda.

Međunarodna umetnička izložba Bijenala u Veneciji održava se od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine pod nazivom „Stranieri Ovunque” – „Stranci svuda”, inspirisanom serijom radova koju je 2004. godine pokrenuo kolektiv iz Pariza i Palerma Kler Fonten.

Radovi se sastoje od neonskih skulptura u različitim bojama koje na sve većem broju jezika prikazuju reči „Stranci svuda”, po imenu torinskog kolektiva koji se borio protiv rasizma i ksenofobije u Italiji početkom ovog milenijuma.