Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Ove godine stipendije za doktorande veće za 15 odsto

Vesti Autor: M.S. | 20:29 Utorak, 25 06 2024 Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu održana svečana ceremonija dodele stipendija studentima doktorskih akademskih studija po 24. javnom pozivu za 2024. godinu.

Na ovogodišnji Javni poziv za stipendiranje prijavilo se 240 kandidata, a dodeljeno je 166 stipendija, pri čemu je ugovore o stipendiranju potpisalo 107 kandidata.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je značaj ovog programa, kao i podrške mladim naučnicima, koji imaju važnu ulogu u budućem razvoju našeg društva.

Ona je ukazala na to da je ideja pomenutih stipendija da ovi mladi ljudi nađu svoje mesto u okviru naučno-istraživačkih organizacija, bilo da se radi o fakultetima ili naučnim institutima.

Begović je istakla da je stipendistima, pored ličnih primanja, ovim putem odobreno i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rada, kao i druge aktivnosti, kao što su boravci u inostranstvu i usavršavanje na domaćim ili inostranim konferencijama i kongresima.

Pored toga, od prošle godine pružamo i mogućnost za razvoj nekih drugih veština i novih znanja neophodnih za dalji razvoj karijere: od toga kako se piše rad, a kako projekat, do toga šta su intelektualna svojina, autorska prava i otvorena nauka, predočila je ministarka.

Prema njenim rečima, ove veštine nedostaju našim studentima, pa je resorno ministarstvo sa Univerzitetskom bibliotekom i Narodnom bibliotekom počelo da organizuje i ove obuke.

Program stipendiranja studenata doktorskih akademskih studija ima za cilj razvoj naučno-istraživačkog podmlatka i sprečavanje odliva naučnih kadrova iz Srbije.

Ministarstvo svake godine obezbeđuje stipendiranje za 200 novih studenata i nastavlja finansiranje za približno 280 već stipendiranih studenata koji se uključuju u rad akreditovanih naučno-istraživačkih organizacija.

Ove godine doneta je odluka o povećanju iznosa stipendija za 15 odsto, sa 65.000 na 75.000 dinara mesečno. Povećani iznos biće isplaćen od junske stipendije.

Stipendije se dodeljuju najboljim studentima u različitim naučnim oblastima, uključujući fiziku, hemiju, biologiju, medicinu, društvene nauke i mnoge druge.

Ministarstvo, takođe, finansira materijalne troškove rada stipendista, čime se obezbeđuje da oni imaju sve uslove za uspešno naučno-istraživačko angažovanje.