Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Izložba EKSPO 2027 dobra prilika za srpsku nauku i inovatore

Vesti Autor: M.S. | 15:51 Petak, 06 09 2024 Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović održala je danas sastanak sa generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe Dimitrijem Kerkentzesom.

Tokom sastanka je savetnik predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić Nenad Paunović prezentovao projekat izgradnje BIO4 kampusa.

Kerkentzes je izrazio divljenje inicijativom Vlade Republike Srbije da uz organizaciju EKSPO 2027 izložbe širi svoju infrastrukturu i kroz izgradnju novog bioekonomskog centra u Evropi, kao što je BIO4 kampus.

On je tokom sastanka dao brojne smernice za organizaciju izložbe EKSPO 2027, naročito u kontekstu sadržaja koje treba što bolje predstaviti građanima Srbije i sveta.

Kerkentzes je rekao da je tokom posete Srbiji mogao da vidi napredak koji naša zemlja postiže kada se govori o organizaciji pomenute izložbe, kao i da se upozna sa tim kako teku radovi na gradilištu.

Mogu da kažem da je ono čemu sam svedočio vrlo dobro i veoma bitan korak u etabliranju Republike Srbije kao države organizatora izložbe, ocenio je generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije sada može da šalje zvanične pozive državama učesnicama na izložbi i zato je bilo važno da se vidi kako teku radovi, kao i da se održe sastanci sa ministrom spoljnih poslova i ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Kerkentzes je istakao da ne sme da se zaboravi da je suština EKSPO izložbi prezentacija različitih sadržaja na najbolji mogući način kako domaćim, tako i građanima sveta.

Na današnjem sastanku smo razgovarali o dobrim primerima i tome kako je moguće stvoriti uslove svim državama učesnicama da prikažu ono u čemu su najbolje i ispred ostalih kada govorimo o temi „Igra(j) za čovečanstvoˮ, dodao je generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe.

On je napomenuo da je važno da građani Srbije, ali i drugih država, imaju viziju o tome zašto je izložba koju naša zemlja organizuje bitna i da odgovorom na temu pokažu svima šta je ono što će biti važno za čitavo čovečanstvo u budućnosti.

Ceo svet je opterećen geopolitičkim problemima i drago mi je da nas ovakva izložba poveže na način da otvori granice i ujedini nas oko zajedničkog cilja bez konflikta kako bismo govorili o tome šta je zajedničko za sve, poručio je Kerkentzes.

Begović je rekla da se sa Kerkentzesom razgovarano o temi „Igra(j) za čovečanstvoˮ, bez obzira na to što kao organizatori imamo sport i muziku kao osnovnu temu, jer moramo da se držimo ideje ove izložbe, a ideja su inovacije.

Ministarka je ukazala na to da se na svim dosadašnjim i budućim EKSPO izložbama prikazuju neke inovacije koje menjaju svet, menjaju čovečanstvo i zato je sama izložba sjajna prilika za našu nauku, inovatore i preduzetnike da uspostave mnogo snažnije veze sa svetom, kao i da se Srbija prikaže kao zemlja kreativnosti i pokaže šta imamo od inovacija.

Na taj način, nauka dobija vrlo bitno mesto za organizovanje foruma i konferencija na temu inovacije i velikih globalnih izazova, kao i toga kako nauka može da pomogne njihovom prevazilaženju, ukazala je Begović.