Foto: tw/ExtSpoxEU

Peter Stano reagovao na imenovanje Nenada Rašića - Brnabić najavila Srbija NE IDE u Tiranu

Vesti Autor: K.C. | 19:22 Četvrtak, 01 12 2022 Foto: tw/ExtSpoxEU

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

On je u reagovanju povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi za Tanjug rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.
"Od vitalnog je značaja da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa ustavom Kosova, a u ovom konkretnom slučaju pozivamo Kosovo da osigura da se poštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu", izjavio je Stano.

U ime Evropske unije on je pozvao obe strane da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.
"Pozivamo obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji", naglasio je portparol Peter Stano.

U svojoj reakciji na njegovu izjavu premijerka Ana Brmabić je iznela stav da "posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu".

"Ili će EU početi da poštuje vrednosti koje propagira, ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje. Po prvi put, Srbija neće prisustvovati Samitu EU - Zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani", naglasila je premijerka Ana Brnabić. Inače na Samitu u Tirani trebalo je da budu usvojeni i zaključci kojima se nedvosmisleno pozivaju sve države Zapadnog Balkana da osude rusku agresiju na Ukrajinu, kao i da se dodatno ohrabre na putu ka evrointegracijama.