Foto: srbija.gov.rs

Počinje edukacija učenika o pravima potrošača

Vesti Autor: B.O. | 15:16 Sreda, 15 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisali su danas Protokol o saradnji, koji će omogućiti da se učenici kroz različite aktivnosti u školi još bolje upoznaju sa pravima potrošača i načinima kako da ih zaštite.

Momirović je tom prilikom istakao da su ova ministarstva, zajedno sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u dvogodišnjem periodu posvećeno radila na uvođenju zaštite potrošača u program nastave.

Prema njegovim rečima, svedoci smo promena koje se dešavaju na globalnom nivou, budući da mladi odrastaju uz stalni pristup digitalnim alatima koji utiču na njihovu kulturu i socijalizaciju.

Imajući ovo u vidu, resorno ministarstvo je kroz strateške planove postavilo kao prioritetnu meru obezbeđivanje kontinuirane edukacije dece školskog uzrasta o pravima potrošača, objasnio je on.

Ministar je dodao da je najveći deo ove mere već ispunjen, a plan je da u narednom periodu predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine organizuju predavanja na temu zaštite potrošača, kao i praćenje realizacije ove strateške mere.

Tom ministarstvu, kako je predočio, u narednom periodu predstoje i druge mere na daljoj izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača.

Među prioritetima se izdvajaju i zaštita potrošača pri kupovini putem interneta, umrežavanje udruženja za zaštitu potrošača, unapređenje vansudskog rešavanja potrošačkih sporova i veća regionalna prisutnost instrumenata zaštite, podvukao je Momirović.

Đukić Dejanović je istakla da će pomenuti protokol omogućiti da se učenici kroz različite aktivnosti u školi još bolje upoznaju sa zaštitom prava potrošača, i ukazala na to da je zajedniči cilj nastavak kontinuiranog obrazovanja učenika o ovoj temi, u skladu sa Strategijom zaštite potrošača do 2024. godine.

Počev od tekuće školske godine, različite teme iz domena zaštite potrošača realizovaće se u svim osnovnim i srednjim školama, i to kroz predavanja nastavnika, razrednih starešina, stručnih saradnika, ali i gostujućih predavača iz različitih institucija i strukovnih udruženja, navela je ministarka.