Foto: srbija.gov.rs

Poseta kineske delegacije otvorila nove perspektive rasta Srbije

Vesti Autor: M.S. | 12:03 Četvrtak, 09 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji, druga u osam godina, potvrda ugleda naše zemlje i znači dalje otvaranje ekonomske perspektive, budući da će nam jača saradnja sa jednom od najvećih ekonomija na svetu doneti dalji rast i razvoj.

Mali je, gostujući na Televiziji „Pink”, napomenuo da primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom počinje od 1. jula, ali i svi drugi potpisani sporazumi i dogovori otvoriće nam tržište od 1,4 milijardi ljudi i učiniće našu privredu konkurentnijom.

On je ukazao na to da se carine za ulazak proizvoda u Kinu kreću između 38 i 62 odsto, što opterećuje izvoz u ovu zemlju, a smanjenje i ukidanje carina, kakvo smo mi dobili, povećava konkurentnost.

Prvi potpredsednik Vlade je susrete sa kineskom delegacijom ocenio uspešnim, imajući u vidu to da su Srbiji otvorene nove perspektive razvoja i daljeg ulaganja u privredu.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Kinom kroz Sporazum o slobodnoj trgovini je, uz EKSPO 2027, najveća razvojna šansa Srbije u narednih 20 godina.

Rekordan priliv stranih direktnih investicija, otvaranje fabrika, rekordno niska nezaposlenost, stabilno poslovno okruženje, konkurentna privreda, EKSPO, omogućavanje investitorima da sada iz Srbije izvoze ne samo u Kinu, već i u druge zemlje sa kojima imamo potpisane sporazume, što je tržište od dve milijarde ljudi, Srbiji neminovno donose i dalji rast, objasnio je Mali.

On je podsetio na to da je Kina lider u 37 od 44 oblasti inovacija, tehnološkog razvoja i veštačke inteligencije, dodavši da bez inovacija i novih tehnologija nema napretka.

Prema njegovoj oceni, dogovor da 300 studenata iz Srbije ubuduće studira u Kini zalog je za budućnost, a taj most saradnje biće proširen i na 50 mladih naučnika kojima će Kina otvoriti vrata svojih istraživačkih centara.

Mali je napomenuo i da je potpisan Protokol o nabavci devet brzih vozova, te da je bilo reči i o otvaranju pogona za proizvodnju vozova u Srbiji, budući da je potražnja za njima trenutno veća od ponude.

Prvi potpredsednik Vlade se osvrnuo i na direktne avio-linije ka Kini, i podvukao da je srpska nacionalna avio-kompanija profitabilna i da leti i na Istok i na Zapad.