Zabluda

Kolumne Autor: Darko Obradović | 12:41 Subota, 04 05 2024

Bajke o ugroženosti „porodičnih vrednosti“ na Zapadu predstavljaju maskirovku za istočnu noćnu moru. Prema svim standardima koji se mogu meriti samo na Zapadu su deca sigurna, bezbedna i zaštićena. Statistički rezultati su porazni u slučaju Rusije. Koliko dece u toj državi odrasta u nefunkcionalnoj porodici? Svaka peta žena u Rusiji trpi neki od oblika nasilja. Decom se niko ne bavi ukoliko nije u svrhu fašističke propagande režima iz Kremlja. Pre neki dan je internetom kružila slika Ursule fon der Lajen, predsednice EU komisije, i njene mogobrojne dece. Putin se obično slika, za propagandne potrebe, sa tuđom decom. 

Uvek je važno gledati sveobuhvatne uslove života. U slučaju Rusije i tradicionalnih vrednosti na delu je najobičnije buncanje koje je daleko od realnog ruskog života. Rusija je suočena sa fenomenom pravoslavnih ateista. To su formalno kršteni ljudi koji se izdaju za pripadnike crkve dok istovremeno žive načinom života suprotnim od Jevandjelja. Čak se i Šojgu, koji je formalno budista, na pojedinim vojnim paradama krstio, sve za propagandu.

Organizacija Novi treći put je objavila grafikon koji pokazuje da je društvena nejednakost daleko veća u BRIKS-u nego na Zapadu. Prema tom grafikonu 1% najbogatijih u Rusiji drži 60% celokupnog bogatstva. Sa pravom se zaključuje da BRIKS ne može dovesti do pravednijeg sveta. 

Svakodnevna opasnost za običnog čoveka daleko je veća u Rusiji ili Brazilu nego u Mađarskoj ili Rumuniji. 2017.godine ruska Duma je dekriminalizovala prestupe koji se odnose na nasilje u porodici. Evropski sud za ljudska prava je konstatovao 2019. godine da Rusija odbija da prizna postojanje rodno zasnovanog nasilja u zemlji. Dok se u celoj Evropi, pa i Srbiji, pooštravaju kazne za porodično nasilje, u Rusiji je ono na nivou privatnih tužbi. U Rusiji svaka peta žena je iskusila porodično nasilje, a 8500 žena je ubijeno u porodičnom nasilju 2017. godine. Odnosno 10% globalno ubijenih žena je u Rusiji. Da zlo bude gore Rusija, koja se zalaže za „porodične vrednosti“, odbija 2018.godine da ratifikuje Konveciju o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja Saveta Evrope. Objektivni podaci jasno ukazuju da nikakvog ambijenta za porodične vrednosti u Rusiji nema, u ostalim članicama BRIKS-a stvar je porazna. Prava žena u Iranu ne posotoje, u NR Kini privatan život je u potpunosti kontrolisan od Komunističke partije.

Planetarni događaji zahtevaju pravovemeno, nepristrasno i delotvorno razumevanje. Podjednako je važno i predviđanje budućih procesa. Istorijski procesi mogu trajati decenijama dok se pogrešne odluke mogu doneti u satima. Plejada kojekakvih doktora, šarlatana i propagandista već dve godine kao papagaji ponavljaju : „Rusija pobeđuje“, „Rusija ne može da izgubi“ i broje svako selo i zaseok, osvajanje špajzeva slave kao novu godinu. Dve godine je dovoljno dug period da svako dobronameran može uvideti da nema ništa od jačanja Rusije, a naročito ničeg dobrog u tome svemu nema za Srbiju. Zbog klanja i meteža koji je Rusija izazvala mi se nalazimo u vrlo teškoj spoljnopolitičkoj situaciji.

U ovom trenutku sa stanovišta vrednosti postoji Zapad plus naspram koga je nešto što niko ne zna šta je. Bipolarni svetski poredak se urušio. Rusija vuče traume sopstvenih neuspeha. Kako bi promenila geopolitički status quo Rusija koristi Ukrajinu kao arhimedovu tačku. Još u maju 2022. bilo je jasno da je Rusija druga klasa koja neće postići ni jedan svoj cilj. Glupošću ruskog rukovodstva došlo je do samoispisivanja Rusije iz reda uglednih, moćnih i sposobnih velikih sila.

Novi paket američke pomoći je odobren. 61 milijarda dolara je na raspolaganju za odbranu Ukrajine. Treba znati da se grad Kijev odbranio od opsade bez ičije pomoći. Američka vojna pomoć je omogućila da odbrana Ukrajine bude zagarantovana. Američka pomoć je jedan od parametara koji može pomoći u boljem razumevanju događaja. Strateški interes da se Ukrajina odbrani jednak je ranijem interesu da se Hitler porazi. Koliko god, lažljiva ruska propaganda, nastojala da nas uveri da je Ukrajina prepuštena sama sebi, dogodilo se upravo suprotno.

Neki procesi su pokrenuti. Ovi procesi imaju dalekosežne posledice po sve učesnike međunarodne arene. Indikatori ovih procesa više nisu u magli, stoje nam pred očima. Rusija više snage za rat nema, biće ovo teška jesen za njih. Agresija na Ukrajinu nije dovela do kraha NATO-a i EU. Kina nije novi Rim već vrlo predvidljivi novajlija na svetskoj pozornici sa dobrim kartama u rukama. Kao i u slučaju Rusije nema nepresušnih aduta. Ili ćete sticati novu prednost ili ćete aterirati. 

Proširenje EU je geopolitički trenutak. Politički procesi često zavise od momentuma. Danas je upravo taj trenutak za Srbiju. Nema tog Kurtija, rezolucije o Srebrenici ili Putina koji bi mogli da spreče članstvo Srbije u EU. Stiče se utisak da Srbija opet propušta šansu. Samo je evropski put siguran put za Srbe. Pola miliona Srba ima iskustvenu potvrdu života u Evropskoj uniji. Planirati budućnost sa osloncem na BRIKS je isto što i skočiti u nabujalu reku, a to se zove zabluda.