Poslanici EP dogovorili TEKST REZOLUCIJE o Srbiji!

Vesti Autor: K.C. | 19:06 Sreda, 07 02 2024

Poslanici različitih grupacija Evropskog parlamenta dogovorili su se oko zajedničkog predloga rezolucije o situaciji u Srbiji posle izbora. Kako se navodi prihvaćeni su predlozi manjeg broja poslanika da se zatraži sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o izborima, od Evropske komisije da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, kao i da se uslovi finansijska pomoć EU Srbiji ispunjavanjem preporuka.

Prema konačnoj verziji rezolucije u koju je Tanjug imao uvid, evroparlamentarci su naveli i da očekuju konačni izveštaj ODIHR-a, i ukazali su na značaj slobode govora.
Vlast Srbije se poziva da sarađuje sa OEBS/ODIHR, EU i Savetom Evrope i da olakša inkluzivan proces u ,,obezbeđivanju izbornih prava i sloboda institucija i procesa, uz učešće domaćih posmatrača izbora i političkih stranaka".

U tekstu se dalje navodi da bi nezavisnu međunarodnu istragu izveli ,,ugledni međunarodni pravni stručnjaci i institucije" o ,,neregularnostima parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora", sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Tekst rezolucije precizira da su decembarski parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji odstupili od međunarodnih standarda, i dodaje da je međunarodna misija za posmatranje izbora konstatovala da je izborni dan protekao glatko, ali da su ga, kako navodi, obeležili brojni proceduralni nedostaci.

Bitan deo rezolucije je i zahtev da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako Srbija napreduje po pitanju reformi u vezi sa EU, što uključuje punu primenu preporuka OEBS/ODIHR-a i Venecijanske komisije.