Foto: srbija.gov.rs

Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Jagodini

Vesti Autor: M.S. | 15:29 Sreda, 20 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović prisustvovao je danas u Jagodini postavljanju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike nemačke farmaceutske kompanije „SCHOTT Pharma”, u kojoj će posao dobiti 350 radnika.

Momirović je, na svečanosti u industrijskoj zoni CT Park, podsetio na to da je Nemačka vodeći privredni partner Srbije i da su kompanije iz te zemlje prisutne u svim vitalnim sektorima naše privrede.

Svi znamo šta znači za jednu državu kada kompanije iz ove zemlje u njoj otvaraju svoja predstavništva, fabrike i proizvodne kapacitete, naveo je ministar.

On je dodao da je, s druge strane, Srbija zbog svojih prirodnih resursa, strukture privrede, veličine tržišta i tehnološke povezanosti, važan partner Nemačke u regionu Jugoistočne Evrope.

Ministar je napomenuo da u Srbiji posluje više od 1.000 nemačkih kompanija koje zapošljavaju preko 76.000 radnika, kao i da je Nemačka na prvom mestu po vrednosti ukupnih investicija u našoj zemlji sa 12,8 odsto.

Momirović je ukazao na to da je Vlada Srbije uspela da izgradi predvidivo poslovno okruženje, fer tržišne uslove i obezbedi političku i ekonomsku stabilnost.

Vidimo da strani investitori imaju poverenje u Srbiju i naše tržište. Stopa nezaposlenosti kod nas je na istorijskom minimumu, imamo stabilan ekonomski rast i samouvereno idemo ka cilju da prosečne plate do kraja 2027. godine budu 1.400 evra, ukazao je on.

Momirović je ovom prilikom iskazao zahvalnost menadžmentu kompanije „SCHOTT Pharma” što je izabrala Srbiju i Jagodinu za svoju novu investiciju i dodao da će u Vladi Srbije i Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine imati iskrenog partnera.