Foto: mod.gov.rs

Postignuti vidni rezultati u oblasti vojne saradnje sa Kinom

Vesti Autor: M.S. | 19:48 Ponedeljak, 05 06 2023 Foto: mod.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević održao je danas predavanje na temu "Odnosi Srbije i Kine - kontinuitet razumevanja i saradnje", polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine, koje je predvodio zamenik komesara tog Univerziteta general-major He Ksingbo.

Vučević je podsetio na to da se za dve godine obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve države.

U poslednjih petnaestak, dvadesetak godina sveukupni odnosi Kine i Srbije su u progresiji i na visokom nivou. Nekoliko je razloga za to, ali je fundamentalni činjenica da je za Srbiju apsolutno prihvatljivo ono što je Kina definisala sa svojim partnerima kroz pet principa miroljubive koegzistencije, i uslov je svih uslova međunarodnih odnosa, naglasio je Vučević

On je dodao da je upravo to nešto čemu Srbija teži, dosledno primenjujući i poštujući međunarodno pravo.

Potpredsednik Vlade je ukazao i na značaj ekonomske saradnje Srbije i Kine, ističući pokrenute inicijative i investicije koje su veoma važne za našu zemlju.

Govoreći o vojno-vojnoj saradnji, on je podvukao da ta saradnja proizilazi iz čeličnog prijateljstva i da u deceniji za nama beleži uzlazni trend, izrazivši uverenje i optimizam u istrajnost tog prijateljstva.

General-major He Ksingbo je rekao da se odnosi naše dve zemlje dobro razvijaju pod strateškim vođstvom dva lidera, predsednika Sija i Vučića.

Potpuno sam saglasan sa vama da se prijateljstvo između naša dva naroda još više učvrstilo tokom pandemije i iskreno zahvaljujemo na stavu srpske vlade za podršku očuvanju kineskih vitalnih interesa, naglasio je general He Ksingbo.

On je, takođe, preneo podršku kineske strane Srbiji da ide svojim putem i da se bori za svoj suverenitet i integritet.

Srećni smo što vidimo da se naša vojna saradnja poslednjih godina uspešno realizuje. Postigli smo vidne rezultate u oblasti saradnje u vojnoj industriji, vojnom obrazovanju i drugim vojnim oblastima. Srbija je zemlja sa kojom naša vojska ima najširu saradnju, istakao je general, ukazujući na značaj ove posete za razvoj saradnje u domenu vojnog obrazovanja.

Delegacija Narodne Republike Kine boravi u poseti Univerzitetu odbrane, a zajedno sa kolegama iz Kine, današnjem predavanju u Školi nacionalne odbrane prisustvovali su i polaznici Generalštabnog usavršavanja ŠNO.