Foto: mod.gov.rs

Potpisan Memorandum o saradnji Univerziteta odbrane i NIS

Vesti Autor: M.S. | 11:53 Četvrtak, 11 04 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma o saradnji Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane i Naftne industrije Srbije a.d. u Rektoratu Univerziteta odbrane.

Potpisivanju je prisustvovao i generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev.

Memorandum su potpisali rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović i zamenik generalnog direktora NIS Vadim Smirnov.

Prema rečima ministra Vučevića, danas potpisani sporazum između Univerziteta odbrane i Naftne industrije Srbije nije samo protokolaran, već je Ministarstvo odbrane započelo čitav niz aktivnosti kako bi se bolje umrežilo sa svim institucijama, ustanovama, privrednim subjektima koji posluju u Srbiji.

- To radimo upravo u kontekstu jačanja naših odbrambenih  kapaciteta – znanjem, materijalnim resursima i svim oblicima saradnje koje poboljšavaju i kvalitet i znanje naših oficira, podoficira i vojnika i stvaraju bolje uslove za funkcionisanje sistema odbrane. Zahvalan sam Naftnoj industriji Srbije što je prepoznala tu ideju i želju Ministarstva odbrane da širi saradnju – rekao je ministar odbrane i dodao da to nije prvi sporazum potpisan između Ministarstva odbrane i NIS istakavši da je prvi potpisan pre oko 10 godina.

Ministar Vučević naglasio je da je u ovom vidu saradnje i učenje ruskog jezika, kako bi naši oficiri učili i taj strani jezik i dodao da je reč o dugoj tradiciji u srpskoj vojsci.

- Od oslobodilačkih ratova u 19. veku, to je nešto što je bilo i poželjno i potrebno među našim oficirima i pripadnicima vojske, kako bi bolje sarađivali sa ostalim vojskama. Ne zaboravite da mi nemali deo naoružanja i vojne opreme imamo proizveden u Ruskoj Federaciji ili nekadašnjem Sovjetskom Savezu i to nam je preko potrebno – istakao je ministar Vučević dodajući da će znanje ruskog jezika unaprediti znanja i sposobnosti naših oficira i budućih oficira.

Ministar Vučević je pozvao i druge kompanije koje imaju slične namere ili želje ili potrebe da se umreže sa Ministarstvom odbrane i poručio da su dobrodošli i da smo spremni za različite oblike saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Kako je istakao Kiril Tjurdenjev, NIS ima dobru dugogodišnju saradnju sa Ministarstvom odbrane te dodao da današnje potpisivanje Memoranduma nosi i veliku odgovornost.

- NIS kao društveno odgovorna kompanija kroz svoj program „Energija znanja“ podržava univerzitete i studente u Srbiji i naš je cilj je da imamo dobar kadar koji može da radi u kompaniji NIS i u svojoj zemlji. Hvala ministru odbrane i rektoru za podršku, ovo je za nas od izuzetne važnosti – istakao je Tjurdenjev.

Memorandum obuhvata saradnju Univerziteta odbrane i kompanije NIS u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Potpisnici Memoranduma saglasni su da uspostavljanjem partnerskih odnosa mogu značajno da doprinesu unapređivanju različitih vidova povezivanja naučnog, obrazovnog i stručnog rada Univerziteta odbrane s poslovnim aktivnostima NIS.

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, pripadnici Univerziteta odbrane i predstavnici kompanije NIS.