Foto: portalnovosti.com

Potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Vesti Autor: T.T. | 09:48 Subota, 27 08 2022 Foto: portalnovosti.com

U Golubiću Obrovačkom, povodom održavanja 15. naučnog skupa "Srpsko - hrvatski odnosi", koji su organizovali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, parafirana je Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (DSHV).
Politički predstavnici manjinskih zajednica naglašavaju da kao manjine u obe države upozoravaju na činjenicu da svaki akt pretnje ili agresije većine prema njima kao manjini dovodi u opasnost zajednicu u onoj drugoj državi.

U Deklaraciji se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji obavezuju da će, polazeći od specifičnosti dveju zajednica u svrhu zajedničkog interesa i boljeg međusobnog razumevanja, raditi na uzajamnoj podršci i boljim odnosima između dveju država s ciljem još tešnjeg povezivanja Hrvatske i Srbije.
Saglasni smo da zajedno radimo na boljim odnosima dva naroda, kako u naše dve države, tako i na širem prostoru, te da sarađujemo u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa, stoji, između ostalog, u Deklaraciji.
Politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije osuđuju svaki oblik ispoljavanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno onih koje predstavljaju.
- Prava Srba u Hrvatskoj ne mogu biti nevažna komponenta. Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo nužnost saradnje i pozovemo dve zemlje da krenu u tom smeru. Na temelju tog programa dobićemo konkretne oblike i političkih odnosa Srbije i Hrvatske - kazao je Pupovac, a prenosi portalnovosti.com

Izvor: tjednik Novosti