Foto: tw/otvoreno_hr

Andrej Plenković DOLAZI U POSETU Srbiji

Vesti Autor: K.C. | 18:36 Sreda, 14 06 2023 Foto: tw/otvoreno_hr

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković posetiće idućeg petka Srbiju, objavili su danas zagrebački mediji. Jutarnji list navodi da je reč o zemlji s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i nerešenih problema i jedinoj susednoj državi koju Plenković nije posetio od početka svog premijerskog mandata.

23. juna, hrvatski premijer će na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvaranju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala hrvatska vlada.

On će Srbiju posetiti na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog veća Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije. I pored toga mediji navode da će centralni politički događaj biti ponovni Plenkovićev susret s premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je krajem aprila bila u Zagrebu na skupu Srpskog narodnog veća (SNV).

Glavne teme razgovora biće slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali... Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obe zemlje, privredna, ekonomska i saobraćajna saradnja, a jedna od tema razgovora će biti i evropski put Srbije", rekao je Jutarnjem listu izvor iz hrvatske vlade.

Međutim niko ne precizira o čemu će se konkretno razgovarati kada je u pitanju evropski put Srbije, kao ni hoće li se Andrej Plenković sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik SNV Milorad Pupovac izrazio je očekivanje da će novi susret predsednika vlada, uz dodatnu posvećenost rešavanju otvorenih pitanja i obnovi poverenja u međusobnim odnosima, dodatno afirmisati prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.