Foto: srbija.gov.rs

Povećanje mesečne naknade nezaposlenima u programu „Moja prva plataˮ

Vesti Autor: B.O. | 20:05 Utorak, 10 10 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada, na predlog resornog ministarstva, usvojila izmene Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, kojima je omogućeno povećanje iznosa mesečne novčane naknade nezaposlenim mladim ljudima koji će biti uključeni u taj program po novom javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem mesečni iznosi su povećani sa 25.000 na 28.000 dinara, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 30.000 na 34.000 dinara.

Novi javni poziv za realizaciju ovog programa raspisala je Nacionalna služba za zapošljavanje danas, 10. oktobra, a detaljne informacije biće dostupne na veb-sajtovima www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs.

„Moja prva plataˮ se realizuje sa ciljem osposobljavanja za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Do sada su realizovana tri ciklusa programa „Moja prva plataˮ, u koji je uključeno više od 24.000 mladih, navodi se u saopštenju.