Foto: unsplash.com

Raspisan poziv za DRŽAVNU POMOĆ NEZAPOSLENIM licima

Vesti Autor: K.C. | 08:43 Sreda, 11 10 2023 Foto: unsplash.com

Danas je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala Javni poziv za realizaciju programa ,,Moja prva plata". Prijava za ovu vrstu državne pomoći mladim nezaposlenim licima biće realizovana u 4 faze. 

Program podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad ili praksu kod poslodavca pomoću koje stiče znanje i iskustvo za dalji rad. Program ,,Moja prva plata" se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa

Da biste učestvovali u ovom programu potrebno je da imate bar srednje obrazovanje, a predviđeno je da u program mogu da se uključe i oni sa radnim iskustvom koje je manje od 6 meseci. Trajanje programa je 9 meseci.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od danas do 31.oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Pristup portalu ,,Moja prva plata" kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u ovom programu biće omogućeno u toku dana.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra, na istom sajtu.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a konačan izbor kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra. U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu će biti objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Nakon toga sledi četvrta faza odnosno realizacija programa koja će podrazumevati potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. 
Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.