Foto: srbija.gov.rs

Poziv italijanskim kompanijama da budu deo "EXPO 2027"

Vesti Autor: M.S. | 15:43 Petak, 24 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija–Srbija „Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju“ u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u Evropsku uniju sama Evropa nepotpuna.

Premijer je istakao da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

Čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu, poručio je Vučević.

On je rekao da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako je podsetio, potvrdio i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ključni projekat za Srbiju jeste "Skok u budućnost 2027", uključujući i manifestaciju "EXPO 2027", a ceo projekat predstavlja investiciju vrednu približno 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti, istakao je predsednik Vlade Srbije.

Vučević je naglasio da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima – od energetike, preko poljoprivrede, do infrastrukture, pri čemu želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

Premijer je podsetio na to da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju 27.000 ljudi, a robna razmena je sa Italijom prošle godine iznosila približno 4,5 milijardi evra.

Želimo da razmena raste i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici, poručio je premijer.

On je naglasio da privredu Srbije karakteriše i makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična projekcija da će rast biti između 3 i 4 odsto u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija, koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto.

Vučević je uputio poziv italijanskim kompanijama da budu deo manifestacije "EXPO 2027" i izrazio zadovoljstvo zbog toga što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora.

Na forumu u Trstu učestvuju i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.