Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić danas sa Lajčakom, Bonom i Pletnerom o Kosovu i Metohiji

Vesti Autor: K.C. | 08:09 Petak, 09 09 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas će se predsednik Republike Aleksandar Vučić sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.
Prema najavi pres službe predsednika, sastanak će se održati u 18 časova u Vili Mir, a nakon njega medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Lajčakov dolazak sa specijalnim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, po oceni predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna liči i na zauzimanje pozicija za učešće u rešavanju pitanja statusa KiM.

"Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje, a to je pitanje statusa i da se sada vrše kadrovske pripreme vodećih evropskih država, da se zauzimaju pozicije za učešće u rešavanju konačnog pitanja statusa KiM", rekao je Drecun.

On je naglasio da mu se čini da će zapadna ponuda za rešavanje pitanja KiM ipak biti model dve Nemačke sa stvaranjem ZSO ali, kako kaže, sa nešto drugačijim nadležnostima nego u sporazumu, a da ipak u geografskom smislu bude čvrsto uokvirena i to će možda biti poslednji predlog zapada našoj strani.