Mitovi o Srebrenici

Kolumne Autor: Jovan Babić | 12:11 Ponedeljak, 20 05 2024

Tekuća godina  već može  da se proglasi jednom od najgorih godina za Srbiju, u geopolitičkom smislu. Zbog naše nemogućnosti da se izborimo sa ruskom propagandom, srpski narod plaća ogroman ceh. Geopolitički fijasko Srbije je usledio dve godina od vojnog divljanja Rusija, i prećutne podrške od strane Srbije. 

Postavlja se logično pitanje zbog čega Srbija podržava protivpravnu vojnu agresiju, bombardovanje, na međunarodno priznatu državu u UN protiv odluke Saveta Bezbednosi UN. A razlog te vojne agresije je otimanje teritorije i narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

Srbija je već ovo proživela i ni jednoj racionalnoj osobi nije jasno zbog čega Srbija podržava ono čemu se protivi?

Pošto ne možemo da nađemo racionalan razlog, onda moramo da pronađemo iracionalan razlog a to je propaganda koja nezaustavljivo divlja po Srbiji.

80% ljudi u Srbiji smatra da je Ukrajina napala Rusiju, a lako je ustanoviti da su ruski vojnici ti koji su prešli granicu i ušli na Ukrajinsku teritoriju, čak je u samom početku invazije bila pripremljena kolona vozila duga 60 km radi opsade Kijeva. Da stvar bude iskrivljenija i ti što tvrde da su Ukrajinci krivi, znaju da su ruski vojnici ušli na tuđu teritoriju, ali im je propaganda iskrivila razum. 

Isto tako ruska propaganda radi aktivno da unakazi Srbe i konstantno ih naziva genocidnim narodom, i da nabedi Srbe da su učinili genocid u Srebrenici. Ali sva sreća da imamo Međunarodni sud pravde koji kaže da Srbija nije odgovorna za učinjen genocid u Srebrenici, već da su odgovorni pojedinci, građani Bosne i Hercegovine, koji su osuđeni za ratne zločine. Zapadni partneri nikada nisu nazvali Srbe genocidnim narodom, već isključivo te laži o srpskom narodu izmišljaju ruski propagandisti i najveći izdajnici Srbije koji sebe lažno nazivaju patriotama. Osim u medijima gde je dominantna ruska propaganda i lažni patrotizam, ne možemo nigde više videti da se Srbi nazivaju genocidnim narodom. Niti jedan zapadni kanal naziva Srbe genocidnim narodom. Očigledno je da nas Rusi mrze čim su oni jedini koji Srbe nazivaju genocidnim narodom, a čak ni nemce ne nazivaju genocidnim narodom. 

Šta je rekao Međunarodni sud pravde?

U presudi koja je donesena 26 februara 2007. godine, u kojoj je BiH optužila da Srbiju(i Crnu Goru) da je odgovorna za genocid u Srebrenici, Međunarodni sud pravde je oslobodio Srbiju i time je potvrdio da Srbija nije učestvovala u genocidu u Srbiji.

U drugoj tački presude Srbija piše da Srbija nije počinila zločin genocida u Srebrenici, niti njene institucije ili pojedinci. 

U trećoj tački presude piše da Srbija nije saučestvovala u izvršavanju zločina genocida, niti je nekog podržala da to učini. 

U devetoj tački sud je utvrdio da Srbija ne treba da plati nikakvu odštetu BiH, i ako je BiH zahtevala odštetu. 

Međunarodni sud pravde ne smatra Reubliku Srbiju odgovornom za genocid u Srebrenici.

Pa ko onda ima interes da manipuliše i ucenjuje Srbiju, plašeći je da će njen narod biti proglašen genocidnim?

Samo treba da uočimo ko profitira od ovakvog stanje?

Da li zapad profitira od ovakvog stanja? Ne.

Da li Srbija profitira od ovakvog stanja? Ne.

Da li Rusija profitira od ovakvog stanja? Da.

Rusima se isplati da uvećavaju problem koji će oni rešiti, ali taj problem ni ne postoji. Pošto problem ne postoji oni moraju da ga izmisle da bi posle navodno rešili. Eskalacija problema jedino Rusima ide u korist, jer će ispasti veće baje kada reše problem, koji i ne postoji. 

Zato su upregnuli sve svoje propagandističke kapacitete da bi od miša stvorili slona. Rusija, navodnim branjenjem Srbije, ubira poene u Srbiji, i to im otvara vrata za unosne poslove. NIS su kupili za 400 miliona evra a u samo jednoj godini su zaradili duplo više, eksplatišući nafte rezerve Srbije, a cena goriva u Srbija je jedna od najskupljih na svetu. 

Da li nam se isplati da podržavamo Rusiju i ako znamo da nam ni na jedan način nisu pomogli do sada u cilju odbrane Srpske geopolitičke pozicije. Kosovo nam nisu vratili, Republiku Srpsku nam nisu vratili, dokle nas Rusi „brane“ dotle gubimo teritorije Srbije.

Sa druge strane prećutna podrška Rusiju nas skupo košta u geopolitici, dok nam ne pruža nikakvu korist, pa se postavlja pitanje dokle ćemo raditi na našu štetu a korist Rusije?