Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić - Sporazumi Srbije i Azerbejdžana podižu SARADNJU na novi nivo

Vesti Autor: K.C. | 14:32 Sreda, 23 11 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa.

„Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost”, rekao je Vučić ističući da se današnjom posetom saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

Predsednik je saopštio da su razgovarali o svim važnim pitanjima, među kojima je bila energetika i istakao da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, danas je izvoz 22 milijardi kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.„Zato radimo i na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske da bi mogli da kupimo značajne količine od prijatelja u Bakuu. Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost”, rekao je on dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Zajedničko dvema zemljama je to što nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN, istakao je Vučić.

„Plašim se da je danas malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javno pravnog poretka i smatramo da je to jedina opcija za našu budućnost”, rekao je predsednik Srbije i podsetio da su oni gradili put do Preljine a da smo se mi iznenadili kad su ga završili bez dana kašnjenja a oni opet kad smo im potpuno i prevremeno isplatili dug iz 2011. godine.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je danas da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

On je početku obraćanja izrazio zahvalnost predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

„Hvala na pozivu, na ljubaznim rečima o meni i o narodu Azerbejdžana, to su reči pravog prijatelja. Nas veže prijateljstvo, a to je osnovni uslov za razvoj odnosa Azerbejdžana i Srbije”, rekao je Alijev i dodao da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

„Dokumenti koji se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Jesmo strateški partneri u svakom smislu, jer sarađujemo u brojnim oblastima”, dodao je Alijev.

Predsednik Azerbejdžana je naglasio da su dve zemlje uvek podržavale jedni druge u međunarodnoj areni.

„Teritorijalni integritet i suverenitet zemalja su uzajamno podržavani i taj stav je jasan, i on se neće menjati”, poručio je Alijev.

Naveo je da Azerbejdžan silom podržava svoj teritorijalni integritet i pravdu već dve godine, a narod gradi i razvija oslobođene teritorije, gradi objekte iz pepela.

„Ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja”, dodao je Alijev.

On je istakao da je sa Vučićem razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima, regionalnim i pitanjima sa međuanrodne agende, kao i o energetici.

„Nastavićemo razgovore o prirodnom gasu, struju, jer postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju. Azerbejdžan ima resurse koji igraju ulogu u enregetskoj bezbednosti. Naša uloga će da raste, sarađivaćemo, na prvom mestu, sa prijateljskim zemljama, ne samo u energetici, nego u svim oblastima”, rekao je Alijev.

„Danas smo napravili agendu o budućim koracima, i ubrzaćemo ta pitanja. Moraćemo češće da se srećemo”, rekao je Alijev.

On je pozvao predsednika Srbije u posetu Azerbejdžanu, koja bi mogla da bude ostvarena do kraja godine u Bakuu, a i sam je izrazio želju da bi mogao ponovo da poseti Srbiju.

„Imaćemo više poseta nalik ovoj, jer naše prijateljstvo će biti večno”, rekao je Alijev.