Foto: nitra.gov.rs

Preporuke „Sive knjige“ od izuzetnog značaja za unapređenje državnog aparata

Vesti Autor: M.S. | 19:06 Četvrtak, 07 03 2024 Foto: nitra.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović izjavila je danas da je „Siva knjiga“ NALED-a odličan mehanizam da se unapredi rad države i državnog aparata, a krajnji efekat toga je mnogo bolji, jednostavniji i moderniji život naših građana.

Begović je u Palati Srbija, gde je održana 16. godišnja konferencija o ekonomskim reformama u Srbiji „Siva knjiga“, istakla da je jedan od prioriteta koji se nalaze u ovoj knjizi indirektno vezan za resorno ministarstvo, odnosno uspostavljanje jedinstvene digitalne e-kartice.

To će nam doneti veliku korist, ocenila je ministarka i objasnila da su to genetske informacije koje se generišu u naučnoistraživačkim organizacijama i koje treba da otvorimo za istraživanja, ali i za razvoj inovacija i privrede Srbije.

Ona je, kada je reč o Sivoj knjizi inovacija, koja je direktno povezana sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navela da je imala šest preporuka, od kojih su prošle godine tri u potpunosti ispunjene, dve delimično i jedna preporuka je u proceduri.

Prema njenim rečima, jedna od preporuka koja je ispunjena jeste propisna registracija subjekata Nacionalnog inovacionog sistema, koja je odredila šta su startapovi i spinofovi.

Begović je podsetila na to da je prošlog decembra pokrenut registar u vidu e-portala, koji vodi Fond za inovacionu delatnost.

U okviru tog registra ne postoje samo startap kompanije, već svi subjekti inovacione delatnosti, naučni i tehnološki parkovi, razne druge organizacije koje podržavaju startap, investitori, odnosno finansijski mehanizmi. To je zapravo osnova za podršku svim subjektima inovacione delatnosti, objasnila je ministarka.

Ona je ukazala na to da Srbija ima više od 600 startap kompanija, četiri naučno-tehnološka parka, ali da se i dalje radi na proširenjima ove infrastrukture.

Naime, kako je napomenula, počeli smo sa proširenjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, na korak smo do novog Industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, a u Kragujevcu se, pod rukovodstvom Ministarstva informisanja i telekomunikacija, razvija novi inovacioni distrikt.

Takođe, kako je podsetila, otvoreno je 14 novih inovacionih inkubatora koji su vid podrške inovativnim aktivnostima.

Povezali smo sve regionalne inovacione startap centre sa naučno-tehnološkim parkovima, jer želimo da izgradimo čvrstu formalnu vezu i mrežu između svih subjekata naučnog istraživanja i inovacija, kako bismo pokazali da nauka ima moć da vrši pozitivan uticaj na ekonomiju naše zemlje, naglasila je Begović.

Ministarka je, govoreći o unapređenju inovacionog ekosistema, podsetila na projekat SAIGE, koji intenzivno radi na transformaciji naših istraživačkih organizacija, objasnivši da njim upravlja Svetska banka, a finansiraju ga ta banka i Evropska unija.