Foto: srbija.gov.rs

Srbija u naredne tri godine predsedavajuća GPAI

Vesti Autor: M.S. | 18:58 Petak, 08 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbija Jelena Begović saopštila je danas da će naša zemlja u naredne tri godine biti  predsedavajuća Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući.

Begović je istakla da je to velika čast za Srbiju i prilika da celom svetu pokažemo da nove tehnologije u našem društvu zauzimaju važno mesto i da smo kao država prepoznali njihov značaj i uložili dovoljno sredstava da naši stručnjaci iz oblasti veštačke inteligencije mogu stati rame uz rame sa svetskim stručnjacima.

Prema njenim rečima, ove tri godine predstavljaće šansu za to da dodatno unapredimo naš status u ovoj oblasti u svetu, kao i da sarađujemo sa najboljima.

Ministarka je ponovila da je ovo od neverovatnog značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije.

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno. Osnovana je 2020. godine, na incijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi, u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta.

Tada su Samitu ispred Srbije prisustvovali državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović i predstavnik Kancelarije za IT i elektronsku upravu Uroš Poluga, koji su tom prilikom kandidovali Srbiju da bude domaćin sledećeg samita, koji će se održati u Beogradu.