Foto: fb/Александар Карађорђевић

PRINC Aleksandar Karađorđević PODRŽAO britanskog kralja i obelodanio: ,,POBEDIO SAM RAK!"

Vesti Autor: K.C. | 18:24 Utorak, 06 02 2024 Foto: fb/Александар Карађорђевић

Povodom vesti o bolesti kralja Čarlsa III danas se na svojoj fejsbuk stranici oglasio i princ prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Ovom objavom, pored očekivanih reči podrške ,,rođaku i prijatelju" kralju Ujedinjenog Kraljevstva, princ Aleksandar je obelodanio i sopstvenu borbu sa karcinomom prostate. 

Kako se navodi u objavi, princ Aleksandar je ,,podstaknut njegovom (kralja Čarlsa) hrabrošću da, uprkos bolesti, informacije o svom zdravstvenom stanju podeli sa svojim narodom", poslao poruku podrške, ali i razumevanja i saosećanja.

,,Nesrećne reči: „karcinom“ nikako nisu nešto što bilo ko želi da čuje. O tome mogu da govorim i i sa lične strane, jer odlično znam kako se osećate kada ih čujete. Kako je to zastrašujuće i užasavajuće i za porodicu takođe, kako se sva osećanja pomešaju i ne možete da razmišljate ni o čemu drugom. Mogu o tome da pričam, jer sam i sam nedavno pobedio rak. Izbegavao sam da o tome govorim javno, jer je to lična stvar koja se tiče samo moje porodice i mene", naveo je prestolonaslednik Aleksandar i dodao da ga je otvorenost kralja Čarlsa III po pitanju svog zdravlja navela i ohrabrila da i on podeli svoje iskustvo.

Ovakva vest, iako tragična, može da podstakne ljude da preduzmu korake i povedu više računa o svom zdravlju, smatra glava naše kraljevske porodice. Prema njegovim rečima, statistike već pokazuju da je, kada se nedavno čulo za prethodno probleme koje je britanski kralj imao sa prostatom, broj preventivnih pregleda u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno porastao. Princ Aleksandar zato poručuje da ljudi treba da ,,uvide kako je to nešto što može svima nama da se desi. Ali kada smo odgovorni prema sebi, ishod može biti dobar".

Princ Aleksandar Karađorđević je objavio da je u decembru prošle godine saznao da ima rak prostate u ranoj fazi. ,,Godinu dana ranije, bio sam na redovnom pregledu", priča Prestolonaslednik i dodaje, ,,doktori su uradili kontrolu magnetnom rezonancom i uočili nešto sumnjivo. Urađena je biopsija i tada je sve bilo u redu. Godinu dana kasnije, iako nisam osećao nikakve probleme, magnetna rezonanca je ponovo pokazala slike koje su zabrinule lekare, ali ovoga puta rezultati biopsije su pokazali ono od čega svi strahujemo. U tom trenutku, bio sam prestravljen. Ali nisam bio sam. I ne govorim samo o porodici i prijateljima koji su znali i pružili podršku, a koja mi je toliko značila i ne može se opisati rečima, već i o svim drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću".

Prestolonaslednik navodi da je nakon dijagnoze striktno slušao uputstva i pratio sve korake koje su lekari od njega zahtevali da preduzme, uradio sve potrebne pretrage pre intervencije, otišao na operaciju, obavio sve obavezne kontrole posle intervencije i na kraju svega od svog doktora čuo najradosnije reči – „Sada je sve u redu".

Princ Aleksandar ističe da će i ubuduće nastaviti sa redovnim lekarskim kontrolama, i apeluje na sve da se ugledaju na ovaj primer i učine isto. ,,Budite odgovorni prema sebi, slušajte savete lekara i pazite na svoje zdravlje, čuvajte ga i negujte kao najveće bogatstvo i dar koji ćete ikada dobiti", reči su glave Kraljevslog doma Karađorđević.

U poruci podrške britanskom kralju Čarlsu III princ Aleksandar navodi da se nada ,,svim srcem da će i Njegovo Veličanstvo Kralj, moj dragi prijatelj i rođak, takođe pobediti".