Foto: srbija.gov.rs

Pripadnici MUP-a gase požare kod Raške, Bujanovca i u Severnoj Makedoniji

Vesti Autor: M.S. | 20:31 Sreda, 31 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici tog ministarstva, Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice angažovani u gašenju požara kod Raške, Bujanovca, kao i u istočnom delu Severne Makedonije.

Vatrogasci-spasioci angažovani su na gašenju šumskog požara u mestu Gradac, opština Raška, a požarom je zahvaćena površina od približno osam hektara borove šume i 20 hektara livada, suve trave i niskog rastinja.

Kako se radi o izuzetno nepristupačnom terenu gde jak vetar otežava gašenje požara, bili su angažovani i helikopteri Kamov Ka-32 i Super Puma Helikopterske jedinice MUP radi sadejstva sa vatrogascima-spasiocima, koji su imali ukupno 12 naleta na ovom području.

Trenutno je na gašenju požara angažovano 38 vatrogasaca-spasilaca sa 13 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Kraljevo, Novi Pazar i Čačak, kao i dva pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

U ataru sela Luka na planini Stol, na gašenju požara angažovano je 32 vatrogasca-spasioca sa 12 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Bor, Zaječar, Požarevac, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Novi Sad, kao i dva pripadnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

U cilju ispomoći vatrogascima, angažovano je i 20 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih jedinica sa pet vozila.

Helikopter Super Puma Helikopterske jedinice MUP-a Srbije upućen radi sadejstva sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije u gašenju požara u mestu Kozjak, u blizini manastira Prohor Pčinjski završio je svoje angažovanje na navedenoj lokaciji.

Izvršeno je ukupno devet naleta i na opožarenu površinu izbačeno je 27 tona vode.

Na gašenju požara na izuzetno nepristupačnom terenu u mestu Kozjak angažovano je 54 vatrogasca-spasioca sa 17 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Beograd, Niš, Leskovac, Kruševac, Smederevo, Pančevo, Jagodina, Kragujevac i Pirot, kao i dva pripadnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije.

U cilju ispomoći vatrogascima-spasiocima angažovana su i četiri pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih jedinica sa jednim vozilom.

Helikopter MUP Republike Srbije, Agusta Bell 212 sa pet pripadnika Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije, koji je na osnovu zvaničnog zahteva Centra za upravljanje krizama Vlade Severne Makedonije upućen u Severnu Makedoniju radi pružanja pomoći u gašenju požara, dejstvuje na području naselja Dolno Gjugjanci, u blizini grada Sveti Nikola.

Nakon izvršenih 12 naleta prilikom kojih je na opožarenu površinu izbačeno 12 tona vode lokalizovan je požar na navedenoj lokaciji, a helikopter MUP-a Srbije nastaviće dejstvovanje na istoj lokaciji, navodi se u saopštenju.