Foto: kim.gov.rs

Priština i dalje ne želi kompromisno rešenje za problem dinara na KiM

Vesti Autor: M.S. | 16:52 Četvrtak, 18 04 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon pete runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je naša delegacija učinila apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na Kosmetu, ali da druga strana ne želi da se pronađe rešenje.

Petković je u obraćanju novinarima rekao da je naš predlog ocenjen i danas kao konstruktivan, dok je delegacija Prištine došla bez političke volje za rešavanje ovog problema, što je dovelo do izostanka dogovora.

On je rekao da međunarodna zajednica treba da vidi ko je kriv u ovom procesu i ko je doneo štetu ljudima na Kosovu i Metohiji i pogazio ljudska prava.

Prema njegovoj oceni, glavni problem je taj što Priština odbija sve predloge Beograda.

Naš predlog je od strane Brisela, odnosno specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegovog tima, ocenjen kao veoma dobra osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja, predočio je Petković.

S druge strane, kako je preneo, predstavnici Prištine nisu doneli nikakav komentar na predlog, odnosno ideje Evropske unije, što jasno pokazuje to da oni ne žele ni o čemu da se dogovaraju i da se pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je ukazao na to da je održan već peti sastanak u Briselu, a da nema pomaka u rešavanju problema platnog prometa, dok, s druge strane, Srbi na Kosovu i Metohiji iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke Prištine da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija, kao što su škole, bolnice, vrtići.

Nama je potrebno hitno rešenje. Potrebno je da ljudi koji rade mogu na Kosovu i Metohiji da podignu svoja primanja, koja im redovno stižu od Republike Srbije na njihove račune, naglasio je on.

Direktor Kancelarije je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i poručio da će Beograd i tada pokazati konstruktivnost.