Foto: kim.gov.rs

Puna opredeljenost Beograda za rešavanje problema kroz dijalog

Vesti Autor: M.S. | 16:10 Utorak, 27 02 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon nove runde dijaloga sa Prištinom, da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema, kao i da je neophodno naći rešenje za dinarski platni promet na Kosmetu.

Petković je, nakon sastanka, novinarima rekao da je tokom razgovora sa Miroslavom Lajčakom postignuta saglasnost o tome da odluka tzv. centralne banke Kosova (CBK) podrazumeva rešenje na političkom nivou i da je zbog toga lično prisutan u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija.

Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se ovde o tome razgovarati, istakao je direktor Kancelarije.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost za rešavanje problema kroz dijalog, zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

On je istakao da će Beograd učiniti sve da dođe do rešenja u Briselu, dodavši da je naša delegacija insistirala na tome da sporne odredbe budu uklonjene, kao i da Poštanska štedionica mora da ostane na KiM.

Ne radi se ovde samo o narodu, već i o srpskim institucijama, jer ako nemaju mogućnost za materijalne troškove, pitanje je kako će da opstanu, predočio je Petković.

Direktor Kancelarije je ukazao na to da su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i da je ukazano na probleme Srba, naglasivši da je Beograd istrajan na tome da pronađe rešenje i omogući da Srbi primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja.

Petković je rekao da očekuje nastavak razgovora i da će se Beograd odazvati pozivu Lajčaka, jer je ključno da se to pitanje reši.