Foto: kim.gov.rs

Prištinski režim sprovodi konstantno nasilje nad Srbima u pokrajini

Vesti Autor: M.S. | 14:32 Sreda, 24 07 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković informisao je danas ambasadora Turske u našoj zemlji Hamija Aksoja o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da srpski narod u pokrajini živi u nemogućim uslovima, trpeći svakodnevne napade i teror Kurtijevog režima.

Petković je podsetio na niz svakodnevnih, jednostranih poteza kojima prištinski režim sprovodi etnički motivisano nasilje nad Srbima u pokrajini.

Direktor Kancelarije je upozorio i na to da režim Aljbina Kurtija uporno i sistematski opstruiše dijalog, jer se oslanja na jednostrane, protivpravne i nasilne odluke, kao i progon Srba, naročito sa severa Kosova i Metohije, o čemu svedoči podatak da je više od 15 odsto naših sunarodnika napustilo ovaj deo pokrajine.

On je posebno istakao da Priština na sve moguće načine pokušava da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. godine, a precizirano 2015. godine.

Petković je naveo da se umesto poštovanja sporazuma, Priština učestalo služi brojnim opstrukcijama ne bi li prolongirala i na kraju potpuno obesmislila proces formiranja Zajednice srpskih opština, koja je nužna zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije je naglasio da će Beograd nastaviti da insistira na normalizaciji odnosa i pronalaženju trajnog i održivog rešenja svih nagomilanih problema u pokrajini, što je u interesu svih građana Kosova i Metohije, ali i mira i stabilnosti celog regiona, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.