Foto: mod.gov.rs

Promocija rezervnih oficira generacije „Mart 2023“

Vesti Autor: M.S. | 13:43 Petak, 25 08 2023 Foto: mod.gov.rs

Svečanost povodom završetka vojnostručnog osposobljavanja slušalaca Kursa za rezervne oficire generacije „Mart 2023“ i promovisanja u čin rezervnog potporučnika održana je danas na Vojnoj akademiji.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Muharem Fazlić i načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević.

Na početku svečanosti pročitan je Ukaz predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića kojim su slušaoci Kursa za rezervne oficire promovisani u čin rezervnog potporučnika, a državni sekretar Starović, tom prilikom najuspešnijim polaznicima ove generacije uručio je nagrade – ručne satove.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Starović rekao je da je današnja promocija potvrda uspešnog rada Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, ali i ličnih uspeha, odlučnosti i vrlina.

- Osposobljavanje mladih, obrazovanih ljudi za rezervne oficire više od jednog i po veka zauzima važno mesto u našoj vojsci. Uvek su za taj zadatak bile zadužene posebne jedinice i vojne škole, koje su s pravom bile svrstavane među naše najbolje vojne jedinice i ustanove. U Srbiji je potreba za rezervnim oficirima, koji bi omogućili uspešno komandovanje vojskom naraslom do ratne formacije pozivanjem rezervnih vojnih obveznika, primećena još u 19. veku. Zbog te potrebe, u Zakonu o vojsci iz 1883. godine, kojom je formirana stajaća vojska, propisana je mogućnost da se obrazovani mladići, u to vreme sa završenom srednjom školom, studenti i svršeni diplomci, pored vojničke obuke, osposobe za oficirske dužnosti u rezervi - istakao je državni sekretar Starović dodajući da su se tako formirani rezervni oficiri borili rame uz rame sa oficirima aktivne vojske u oba balkanska rata i Prvom svetskom ratu pronoseći barjak slobode širom Balkana.

Prema njegovim rečima, generacija slušalaca za rezervne oficire „Mart 2023“ visoku prosečnu ocenu zaslužila je tokom višemesečnog rada i dinamične obuke.

Na kraju obraćanja državni sekretar Starović čestitao je svima prve oficirske činove i poželeo im da stečeni čin nose dostojanstveno, uzdignute glave i svetlog obraza kako i priliči nastavljačima i čuvarima vojničkih tradicija Srbije.

Na današnjoj svečanosti promovisani su rezervni potporučnici roda pešadija, službe telekomunikacije i sanitetske službe. Najuspešniji rezervni potporučnici u ovom ciklusu usavršavanja su - prvi u rodu Đorđe Nikolić iz 142. klase sa srednjom ocenom 9,22, prva u službi Jovana Janković iz 107. klase sa prosečnom ocenom 9,00 i prvi u Sanitetskoj službi iz 20. klase  Dimitrije Milovanov sa srednjom ocenom 9,50.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije, porodice, rodbina i prijatelji promovisanih rezervnih potporučnika.