Foto: tw/crna_gora_media

ORUŽANI NAPAD na Kosovu - UBIJEN JEDAN POLICAJAC

Vesti Autor: K.C. | 09:20 Nedelja, 24 09 2023 Foto: tw/crna_gora_media

Kosovska policija saopštila je da je na ulazu u selo Banjska kod Leposavića noćas u 2.34 došlo do incidenta i da je jedan policajac tom prilikom ubijen, a drugi ranjen. Ovim saopštenjem potvrđene su prethodne izjave kosovskih političkih zvaničnika.

,,Prilikom obavljanja policijskih dužnosti, danas oko 02:34 časova u Mitrovici Sever, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu sela Banjska na mostu postavljena dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) i ulaz u ovo selo preko mosta je onemogućen, pošto je blokiran", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, policija je sa tri jedinice krenula u pravcu lokacije i čim su stigle u blizini mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, gde je sa nekih položaja pucano iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i zolje, pri čemu su usled hitaca upucana dva policajca.

,,Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika van životne opasnosti“.

Dodaje se da su ,,na terenu aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Policija Kosova, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred organima pravde izvršilaca napada na policijske službenike“, zaključuje se u saopštenju policije.

Prethodno su iz Prištine stigle informacije i reakcije političara na ovaj oružani incident na severu Kosova  Tako portal Kossev prenosi da je šef kabineta Vjose Osmani saopštio sledeće:  „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. On je optužio i predsednika Srbije Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

„U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, naveo je Aljbin Kurti u svom obraćanju javnosti.

Kurti je osudio ovaj zločin, navodeći da je reč o terorističkom napadu, te ga je povezao sa „organizovanim kriminalom koji ima podršku Beograda“.