Foto: srbija.gov.rs

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije

Vesti Autor: M.S. | 18:24 Utorak, 07 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić istakao je danas u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom da je za novu Vladu Srbije, kao vladu kontinuiteta, punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški prioritet, te da Srbija poštuje evropske vrednosti i želi da doprinese zajedničkom prosperitetu i miru u Evropi.

Đurić je, takođe, objasnio da će naša spoljna politika biti utemeljena na državnim i nacionalnim interesima, ali da će to biti i politika pružene ruke i saradnje sa prijateljima i partnerima u svetu.

Namera Srbije je, prema njegovim rečima, da sa obnovljenom energijom pristupi saradnji sa EU i radu na promeni percepcije naše zemlje u mnogim državama članicama.

Srbija, kako je konstatovao šef srpske diplomatije, ima i nedvosmislen ekonomski interes da još bliže sarađuje sa EU, budući da je EU naš najveći partner i kada je reč o izvozu robe i usluga i kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija.

Đurić je ocenio i da dobri odnosi koje Srbija ima sa brojnim vanevropskim zemljama mogu biti zajednički politički i ekonomski resurs Srbije i EU, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.