Foto: srbija.gov.rs

Članstvo u EU jedina opcija za održivu budućnost Srbije

Vesti Autor: M.S. | 18:33 Utorak, 04 07 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je jedina opcija za održivu i prosperitetnu budućnost Srbije da postane članica Evropske unije, ističući da je to glavni strateški prioritet naše zemlje kada je reč o spoljnoj politici.

Brnabić je na panel diskusiji koju je organizovala medijska platforma „Euractiv Srbija“, na temu „DA, ALI…: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji“ istakla da je naša zemlja ekonomski već deo Evropske unije.

Kulturološki, geografski i istorijski smo deo evropskog kontinenta i evropske porodice nacija, rekla je Brnabić, ukazavši i na to da je 65 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji iz EU, kao i da 65 do 70 odsto izvoza Srbije ide u zemlje Unije.

Ona je istakla da je to put kojim je Srbija odlučila da ide, te da je to najbolji mogući put za nju.

Premijerka je podsetila na to da naša zemlja ima otvorena dva od pet klastera, izrazivši nadu da će do kraja godine biti otvoren još jedan.

Promene koje implementiramo, kako bismo postali deo EU, uvodimo na prvom mestu zbog toga što su one dobre za naše građane, ekonomiju i društvo, istakla je Brnabić, uz ocenu da je Evropska unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva.

Ukoliko neko treba da bude deo tog mirovnog procesa, to je svakako Balkan, poručila je premijerka, naglasivši da je pristupni proces veoma kompleksan i birokratski posao, kao i da se sada govori o klasterima, a ne o poglavljima kao ranije.

Predsednica Vlade je rekla da više voli da priča o pristupnom procesu kroz tri ključna stuba, a to su javna uprava, vladavina prava i ekonomija, ukazavši na to da se reformisanjem ta tri ključna stuba postiže reformisanje zemlje i društva.

Prema njenim rečima, Srbija je najviše napredovala kada je reč o ekonomiji, pri čemu javni dug trenutno iznosi 51,4 odsto, nezaposlenost je ispod devet odsto, budžetski deficit će najverovatnije biti 2,8 odsto, kao i da prosečna plata u Srbiji polako sustiže standard Evropske unije.

Brnabić je rekla da Srbija dobro stoji i kada je reč o transparentnosti i efikasnosti javne uprave.

Uradili smo mnogo u poslednjih sedam godina, a posebno je značajno uvođenje eUprave jer sada imamo Vladu koja je u potpunosti transparentna i dostupna građanima u svakom trenutku, kao i Vladu koja se bori protiv korupcije, poručila je premijerka i dodala da ima još stvari koje treba uraditi u toj oblasti.

Ona je napomenula da je ostalo još dosta reformi koje treba sprovesti, među kojima su potpuna implementacija medijske strategije, borba protiv korupcije, kao i u sektoru ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Moram da istaknem da smo one reforme, koje sam smatrala najkompleksnijim, u potpunosti sproveli, a tu je reforma pravosuđa. Promenili smo naš Ustav, uz podršku Evropske unije, Saveta Evrope i Venecijanske komisije, kako bismo bili sigurni da je naše pravosuđe u potpunosti nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je sada na pravosuđu da pokaže da radi u interesu građana i da bude efikasnije nego što je bilo u prošlosti.

Brnabić je napomenula da postoje još dva pitanja, koja stoje između Srbije i njenog članstva u Evropskoj uniji, a to su normalizacija odnosa sa Prištinom i neuvođenje sankcija Rusiji.

Govoreći o problemu Kosova i Metohije, premijerka je istakla da je to jedan od najvećih izazova, koji ne zavisi samo od Srbije.

Nažalost, u poslednja 24 meseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, provokacije i nestabilnost. Vlada Srbije se, uz veliku podršku predsednika Republike, trudi da situacija bude mirna i stabilna, koliko god je to moguće, poručila je Brnabić.