Foto: srbija.gov.rs

Rast minimalne cene rada za 2025. godinu za 13,7 odsto

Vesti Autor: B.O. | 11:26 Sreda, 28 08 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević saopštio je da je na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postignut dogovor o tome da minimalna zarada za 2025. godinu iznosi 53.592 dinara na mesečnom nivou, što je za 13,7 odsto više u odnosu na ovu godinu.

Vučević je, obraćajući se medijima nakon sednice Saveta, istakao da je ovo prvi put posle šest godina da se odluka donese kroz dijalog na SES-u, a ne da je Vlada Srbije donosi jednostrano, napomenuvši da pomenuti iznos prvi put pokriva minimalnu potrošačku korpu.

Premijer je precizirao da će minimalna cena rada biti 308 dinara po času, pri čemu ovogodišnji minimalac izraženo u evrima iznosi 404, a sledeće godine će biti 457.

To je značajno, ponovno dvocifreno povećanje uz sve ove okolnosti koje se dešavaju u svetu, regionu i naravno u Srbiji. Mislim da je ovo ozbiljan ekonomski rezultat, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, pritom se vodilo računa o tome da se ne ugrozi rast bruto društvenog proizvoda, rad poslodavaca, broj kompanija, radnih mesta i budžetska i fiskalna stabilnost, kao i da se ne zaustave najveće investicije.

Ako budemo sa predsednikom Republike uspeli da dogovorimo veliku akciju smanjenja iznosa potrošačke korpe i cena važnih životnih namirnica, mislim da će ovaj rezultat biti još značajniji za naše građane, rekao je Vučević.