Danas se nastavljaju pregovori o POVEĆANJU minimalca

Vesti Autor: K.C. | 09:36 Četvrtak, 22 08 2024

Nastavak pregovora o minimalnoj zaradi za 2025. godinu, zakazan je za danas, kada bi Ministarstvo finansija trebalo da predloži tačan iznos povećanja.

Pregovori predstavnika države Srbije, sindikata i poslodavaca o minimalnoj zaradi počeli su 15 avgusta, a na poslednjem sastanku, 19. avgusta, Ministarstvo finansija je predložilo je da se „minimalac“ poveća između osam i deset odsto.

Reperezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ tražili su povećanje od oko 30 odsto ili iznos od 60 odsto vrednosti prosečne potrošačke korpe, što je oko 61.800 dinara.

Predlog poslodavaca je da minimalna zarada iznosi oko osam odsto, odnosno koliko bi trebalo da iznose projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije u 2025. godini.

Sindikati su „šokirani“ predlogom države, pa su na prethodnom sastanku predložili da još jednom ponude novu opciju i danas bi trebalo da je saopšte, što je resorno ministarstvo prihvatilo.

Pregovori o minimalnoj zaradi između socjalnih partnera svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje država.