Foto: tw/josep_borell_fontelles

Reakcija EU - Predložili smo KOMPROMIS, Kurti INSISTIRAO na de fakto PRIZNANJU

Vesti Autor: K.C. | 17:52 Četvrtak, 14 09 2023 Foto: tw/josep_borell_fontelles

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je nakon prekida dijaloga Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da je tokom sastanka lidera Beograda i Prištine predložio kompromisno rešenje o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju Kosova. 

Borelj je rekao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na severu Kosova i da su se fokusirali na primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je ključno za proces normalizacije. Žozep Borelj je istakao da je Kurti tražio da se prvo završi sa koracima ka normalizaciji, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio uspostavljanje Zajednice srpskih opština. 

Predložili smo ono što smo videli da je jedini kompromis za koji smo mislili da je moguć u ovom trenutku, a to je da se na tome radi paralelno, da osiguramo da neko dobije nešto i pruži nešto. EU i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, ovo vide kao jedini način da bi sprovođenje moglo da funkcioniše", rekao je šef diplomatije EU.