Rusija zatražila PONOVNU sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog NATO bombardovanja Jugoslavije

Vesti Autor: K.C. | 05:07 Sreda, 27 03 2024

Rusija je zatražila održavanje sastanka Saveta bezbednosti UN o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, ali ruske diplomate i dalje čekaju odgovor predsedavajućeg Saveta, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski u utorak.

Poljanski je dodao da je taj zahtev podeljen članicama Saveta bezbednosti, te da se očekuje zvaničan odgovor japanskog predsedništva.

Rusija je 25. marta, poslala zvanično pismo japanskoj misiji koja predsedava SB UN, u kome traži da se što pre održi sastanak SB UN posvećen 25. godišnjici NATO agresije na Jugoslaviju. Ovo pismo poslato je svim članicama SB i čekamo zvaničan odgovor', rekao je Poljanski na sednici SB UN u utorak.

U ponedeljak je održana Sednica SB UN, zakazana na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, a ruska Državna duma je prošle nedelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN.

Zemlje članice SB UN nisu u ponedeljak izglasale da se na dnevnom redu sednice stavi inicijativa Rusije o NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Za su glasale tri članice SB UN - Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.