Foto: tw/sns_srbija

Sastanak predsednika Vučića i premijera Albanije Edija Rame u Beogradu

Vesti Autor: K.C. | 21:55 Petak, 07 07 2023 Foto: tw/sns_srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom u Vili Mir.

Rama je ranije danas posetio Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini.

Vučić i Rama su se nakon sastanka obratili medijima i odgovarali na pitanja novinara.
,,Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku vlade Albanije, Ediju Rami. Mislim da smo posle decenije ćutanja u odnosima Srbije i Albanije, rekao bih Srba i Albanaca, upravo nas dvojica počeli da menjamo loše političko nasleđe i mislim da smo u prethodnim godinama konkretno rezultatima pokazali da naši narodi mogu da idu napred i da sarađuju", rekao je predsednik Srbije i istakao značaj uvećane saradnje dve zemlje.

,,Ako pogledate samo brojeve i nivo trgovinske razmene u periodu 2019 do kraja 2020. godine videćete koliko je značajno uvećana ta saradnja naših zemalja, i uvoz i izvoz i iz jedne i iz druge zemlje. Poklapa se sa Otvorenim Balkanom ali i sa boljim političkim odnosima".

Predsednik Vučić je rekao da je sa Ramom razgovarao i o svim regionalnim pitanjima kao i o Berlinskom procesu i pozdravio angažovanje Albanije i lični doprinos Edija Rame.
,,Što se tiče Otvorenog Balkana, mi smo zajedno sa Albanijom pokrenuli inicijativu i ona je donela koristi za sve naše građane. Ona može da doprinese boljem standardu svih naših građana. Imaćemo i dalje sastanke na ovu temu, i znate da pripremamo Vinsku Viziju i naravno pričali smo o regionalnim pitanjima i našim pogledima na KiM, ali ne mislim da bi bilo ni fer ni korektno da to učinim u Raminom prisustvu, to ćemo ostaviti za nas, naše zemlje i dalji tok", izjavio je Vučić.

Predsednik vlade Albanije je istakao da je razgovarano o mnogim temama. ,,S obzirom da premijerka nije bila prisutna, svakako sam imao priliku da opsežno razgovaramo na teme poput Berlinskog procesa i smatram da bismo mogli da napravimo novi plan kako bi EK mogla da sastavi novi finansijski plan kako bi naše zemlje bile u jedinstvenom ekonomskom tržištu. Razgovaramo i o drugim aspektima. Stekli smo naviku da otvoreno razmenjujemo mišljenja i nekada se ne slažemo sa istim, ali moramo da radimo u korist mira. Da bismo sarađivali trebaju nam trenuci poput ovog. Zbog situacije na KiM ne iznosimo svoja mišljenja kako ne bismo uticali na situaciju", rekao je Rama.

,,Ponoviću ono što sam izjavio, jedini put napred nije put da se pojačaju tenzije već put dijaloga i dogovora koji se zasniva na francusko-nemačkom planu. Ne želim da ovde ponavljam što sam rekao u Prištini, ali niko ne treba da potceni rizik kada ćemo se naći u situaciji koju ne smemo da dozvolimo da se desi, a koja može biti slična Donbasu, a koja bi učinila nemogućim da vratimo situaciju na staro, iako je danas nju moguće kontrolisati. Mora doći do zajedničko stanovišta", rekao je premijer Albanije.