Foto: mod.gov.rs

Specijalne jedinice jedan od stubova bezbednosti zemlje

Vesti Autor: M.S. | 14:48 Ponedeljak, 09 09 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić obišao je danas u kasarni „Vojvoda Živojin Mišićˮ u Valjevu kandidate za prijem u specijalne jedinice.

Gašić, koji je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao kandidate koji se nalaze na osnovnoj obuci, istakao je da je njihova odluka da se prijave na konkurs i zasluže mesto u stroju odabranih vredna poštovanja.

On je naglasio da je potrebno da svaki kandidat dokaže svoje sposobnosti da bi na ramenima poneo ambleme 72. brigade za specijalne operacije, ili Odreda vojne policije specijalne namene „Kobreˮ.

Ministar je naglasio da će oni koji uspešno savladaju selektivnu obuku rukovati najsavremenijim naoružanjem i nastaviti da se obučavaju i usavršavaju, a država će im za službu i odanost obezbediti visoke plate, sa kojima neće morati da brinu o svom materijalnom položaju.

Bićete snaga koja odvraća neprijatelja od pomisli da nas ugrozi. I što je vaša moć i veština veća, utoliko će i Srbija biti bezbednija, poručio je Gašić.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će onima koji ipak ne zadovolje oštre zahteve selektivne obuke pružiti šansu da se ostvare kao profesionalni vojnici u drugim rodovima, službama i specijalnostima, a vremenom i novu priliku da izbore mesto u stroju specijalnih jedinica.

Nakon obraćanja kandidatima, Gašić i Mojsilović su sa starešinama Vojske Srbije održali sastanak o procesu obuke i selekciji kandidata za specijalne jedinice.

Kandidati koji uspešno završe osnovnu obuku biće upućeni na selektivnu obuku, koja se sastoji iz više eliminacionih faza. Najuspešniji među njima dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci, uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

Sve kandidate koji postanu pripadnici Vojske Srbije očekuje kontinuirana obuka i usavršavanje, rad sa najsavremenijim naoružanjem i opremom, kao i stimulativna osnovna zarada koja će se, u zavisnosti od nivoa osposobljenosti i formacijskog mesta, značajno uvećavati.