Foto: srbija.gov.rs

Sprovođenje mera za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma

Vesti Autor: B.O. | 16:10 Utorak, 11 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas sednici Saveta za srpski jezik, na kojoj su razmotrena pitanja od značaja za oblast upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Selaković i članovi Saveta su postigli dogovor da se u julu održi zajednička sednica saveta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, na kojem je istaknut značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Vlada Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Predsednik i članovi Saveta upoznali su ministra sa preporukama, predlozima i stručnim mišljenjima koja su u prethodnom periodu definisali radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Sednici su prisustvovali predsednik Saveta, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Milanović, zamenik predsednika Saveta, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i članovi Saveta, dopisni član ANURS prof. dr Sreto Tanasić, redovni profesor prof. dr Miloš Kovačević, viši naučni saradnik dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik dr Marina Spasojević i prof. dr Zoran Avramović.