Foto: ig/buducnostsrbijeav

Srbija će tražiti HITNU SEDNICU SB UN zbog situacije na Kosmetu

Vesti Autor: M.S. | 15:22 Četvrtak, 06 07 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas na to da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju Kosova i Metohije, i to ne svojom krivicom, neodgovornošću i neozbiljnošću, već zbog svakodnevnih aktivnosti režima u Prištini.

Vučić je, u obraćanju javnosti u zgradi Predsedništva Srbije, podsetio na to da je juče razgovarao sa evropskim predstavnikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom, dodavši da je Evropska unija pokušala, koliko je moguće, da zatraži neku vrstu deeskalacije.

Srbija je ispunila apsolutno sve što se od nje tražilo da bi došlo do deeskalacije, ali do toga ne dolazi zato što režim u Prištini to ne želi, rekao je predsednik Srbije, istakavši da tome doprinose i oni koji na to ćute i gledaju blagonaklono na akcije koje sprovodi Priština.

On je naglasio da je akcija progona i etničkog čišćenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koju sprovodi Priština, dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od krugova u međunarodnoj zajednici.

Vučić je ukazao na to da je režim u Prištini još pre godinu i po dana doneo odluku da svi viđeniji Srbi, koji bi mogli na bilo koji način da budu tačka otpora tom režimu i neko ko neće da prihvata jednostrane odluke na dnevnom nivou, moraju da budu ili uhapšeni ili ubijeni ili sklonjeni sa Kosmeta.

Prema njegovim rečima, ta akcija je krenula još u Štrpcu, krajem 2021. godine, kada su uhapšeni Bratislav Nikolić, Saša Milosavljević, Dimitrije Račićević, Dragomir Milosavljević, Saša Spasić i Jadran Kostić.

On je rekao da je Nikolić u pritvoru u Podujevu, Račićević u Gnjilanu, Milosavljević, Spasić i Kostić u severnom delu Kosovske Mitrovice, istakavši da su oni u pritvoru više od godinu i po dana zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i da je to jedinstven slučaj u svetu.

Vučić je ocenio da su se stvari otele kontroli i da je srpski narod sateran uza zid, zbog čega će zatražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi ga informisao o situaciji na Kosmetu.

Prema njegovim rečima, odmah nakon tog razgovora, Srbija će prvi put tražiti hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost ugroženi.

Sednicu nismo tražili ranije jer smo znali da je to poslednja stvar koju moramo da tražimo pre nego što budu preduzete određene aktivnosti koje su teške, ali da nemamo pravo da dozvolimo dalji pogrom, progon i etničko čišćenje našeg stanovništva, naglasio je on i dodao da se Srbija ponaša u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodno-pravnim normama.

Predsednik Republike je objasnio da će na toj sednici Srbija zahtevati da SB UN, na osnovu svojih ovlašćenja, preduzme hitne mere da zaštiti živote i slobodu Srba na KiM.

To znači da ćemo zahtevati da Savet bezbednosti naloži međunarodnim bezbednosnim snagama KFOR da ispune obaveze koje im propisuju članovi 15 i 9 Rezolucije 1244 SB kao i članovi 3 i 4 aneksa 2 te rezolucije, istakao je Vučić.

On je ukazao na to da će naša država prvenstveno zatražiti da se momentalno na terenu onemogući svako dalje delovanje bezbednosnih i drugih struktura privremenih institucija sa sedištem u Prištini koje ugrožava živote, slobodu, bezbednost i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Takođe, tražićemo da se izvrši demilitarizacija svih naoružanih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom 1244, predočio je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, od SB UN će biti dobijen odgovor na pitanje ko ima dužnost da zaštiti živote i slobodu Srba, da li su to snage KFOR na osnovu ovlašćenja iz Rezolucije 1244 ili je za to nadležan neko drugi.

Predsednik Republike je najavio da ćemo u narednom periodu razmotriti zahtev Srpske liste da se specijalne i obaveštajne formacije prištinskih institucija na severu KiM proglase za terorističke organizacije.

Vučić je tom prilikom pokazao mapu sa stanjem na terenu, na kojoj se vidi u kojim mestima se nalazi takozvana kosovska policija, a koja tu nema pravo da bude.

On je rekao i da je u toku drugi deo akcije kojom Priština želi dodatno da zastraši srpsko stanovništvo na severu Kosova i Metohije, a to je udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem.

Vučić je predočio da se sada, pored policijskih akcija i uz pomoć poznatog albanskog i bošnjačkog lobiste Ališe Kerns, šefice spoljnopolitčkog odbora britanskog parlamenta, uvode dodatni elementi i sprovodi napad na ta dva stuba srpskog naroda u pokrajini.

On je objasnio da prištinske vlasti urušavaju zdravstveni sistem tako što se svako sanitetsko vozilo zaustavlja i obijaju ambulante, a sve kako bi se navodno pronašlo oružje ili nešto za šta će se okriviti Srbi.

U januaru 2021. „inspekcija” upada u Dom zdravlja u Štrpcu tražeći anti-kovid vakcine, maltretira radnike, otima vakcine. Iste godine u aprilu obijene su zdravstvene ambulante u Gojbulji, opština Vučitrn, i zdravstvena ambulanta u Partešu. Naravno, pronalazili su samo vakcine i lekove koji su dolazili iz centralne Srbije, nikakvo oružje nisu našli, naveo je predsednik.

Vučić je izneo dokaze i o tome da je u julu 2022. godine „kosovska policija” prilikom hapšenja za navodni šverc robe pretukla A. Dimitrijevića iz Leposavića, a vozilo hitne pomoći koje je stiglo na mesto događaja su najpre pretresali, a zatim im zabranili da interveniše, iako je lice ležalo na zemlji obliveno krvlju, a da ni tada „kosovska policija” nikakvo oružje nije pronašla.

U julu 2022. na administrativnom prelazu Merdare pripadnici „kosovske policije“ zadržali su dva vozila hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM. Drugog avgusta iste godine pripadnici ROSU kidnapovali su Srbina Dejana Spahića i sanitetsko vozilo u kome se nalazio, dok je prevozio medicinsku infuziju i lekove na putu Leposavić – Kosovska Mitrovica. Vozilo je vraćeno, roba zaplenjena i nikada nije vraćena, rekao je predsednik.

On je pokazao zvanični dokument „kosovske policije”, iz kojeg je citirao da je Dejan Spahić iz Zvečana kriv zato što je 2. avgusta 2022. godine u vozilu kojim je upravljao pronađena roba - hirurški materijal i infuzije, vredna 11.142 evra, za koje nije imao prateće dokumente o poreklu robe, i zbog toga se kažnjava kaznom od 1.000 evra.

Prema njegovim rečima, pripadnici specijalne jedinice „kosovske policije” su u oktobru 2022. godine sa dva oklopna vozila u toku noći zaustavili vozilo hitne pomoći u Zubinom Potoku, izbacili vozača i pacijentkinju, koja je srčani bolesnik, i pola sata pretresali vozilo i naravno, kao i uvek, nisu pronašli ništa.

Takođe, u junu su pod rotacijama zaustavili sanitetsko vozilo kod Vučitrna u kome su se nalazile povređene osobe, pretresali vozilo i maltretirali osoblje, rekao je Vučić, navodeći i druga, svakodnevna maltretiranja zdravstvenih radnika.

On je ukazao i na to da akcija napada na Srpsku pravoslavnu crkvu nije slučajna, bezazlena i naivna.

U razgovorima u prisustvu Borelja i Lajčaka, Kurti je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao najvećim neprijateljem „Kosova”. U toku je, dakle, opšti napad na Srbe, i ja želim da to ponovim predstavnicima i EU i SAD, poručio je Vučić.