Foto: srbija.gov.rs

Srbija i EU zajedno rade na unapređenju poslovne infrastrukture

Vesti Autor: M.S. | 21:34 Petak, 01 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević posetila je danas Matarušku Banju i Kraljevo gde je prisustvovala predstavljanju 20 projekata poslovne infrastrukture.

Miščević i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre obišli su jedan od podržanih projekata koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje, a potom su uručili sertifikate predstavnicima 20 lokalnih samouprava u Gradskoj upravi grada Kraljeva.

Lokalne samouprave će, uz bespovratna sredstva EU u vrednosti od više od pet miliona evra, sprovesti projekte koji će unaprediti infrastrukturu u industrijskim zonama, turističku infrastrukturu, razviti tehničku dokumentaciju za nove projekte i tako poboljšati uslove za investiranje.

Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta.

Miščević je istakla da je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus i dodala da je reč o projektima ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona evra, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od približno tri miliona evra.

Svi ti projekti doneće direktne koristi za deset hiljada građana ovih 20 opština, tako što će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji, rekla je Miščević.

Ministarka je naglasila da je proces evropskih integracija  strateški cilj naše države zato što se kroz taj proces menja i naš pravni sistem i način funkcionisanja države i društva.

A kao što smo danas i u Mataruškoj Banji videli, donosi i najkonkretnije koristi u okruženju u kojem živimo, dodala je ministarka.

Ona je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupan plan razvoja Srbije.

Kada se opredeljujete za predloge projekata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo, rekla je ona i izrazila još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

Žiofre je istakao da zajednički napori i ulaganja pokreću ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture, dodavši da će ovih 20 projekata u budućnosti dati opipljive rezultate za privredu i građane, kroz nova ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Podržavamo jedinice lokalne samouprave u unapređenju poslovanja i investicione klime, podižući konkurentnost na lokalnom nivou. Posebno mi je drago što sam posetio projekat koji je u toku u Mataruškoj Banji, jer pokazuje kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanju ekonomske aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života ljudi, naveo je Žiofre.

Prema njegovim rečima, od ukupno opredeljenih sredstava 3,1 milion evra će biti utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafostanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar.

Takođe, on je naveo da će EU sa preko milion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je rekao da ovaj grad u Mataruškoj Banji sprovodi projekat vredan preko 400.000 evra, koji obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometara što će obezbediti da gerontološki i rehabilitacioni centar, stanovnici i posetioci banje imaju sigurno vodosnabdevanje, a biće rekonstruisano i dečje igralište i postavljene nove klupe i kante za otpad.

Ovo je još jedna od vrednih donacija Evropske unije Kraljevu uz koju ćemo da realizujemo projekat od značaja za turizam i privrednu aktivnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane, ukazao je Terzić.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.