Foto: srbija.gov.rs

Srbija kupila vredan predmet dinastije Obrenović

Vesti Autor: M.S. | 16:51 Subota, 27 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je naša zemlja kupila danas na aukciji u Aukcijskoj kući „Henry´s“ u Nemačkoj štap sa binoklom u dršci, na kome je istaknut grb porodice Obrenović i dinastički moto „Tempus et meum ius”, čime Srbija i resorno ministarstvo nastavljaju stratešku politiku očuvanja, zaštite i povratka kulturnog nasleđa.

Ovaj dragoceni predmet, koji datira iz 1900. godine, kupljen je na inicijativu Ministarstva kulture putem Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, a biće izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Ministar Nikola Selaković je tim povodom istakao da je Ministarstvo kulture sa Istorijskim muzejem pokrenulo proceduru za pribavljanje ovog jedinstvenog predmeta upravo u cilju sakupljanja, sabiranja i očuvanja dragocene zaostavštine srpske vladarske kuće Obrenović.

Današnja uspešna aukcija, kao i nedavna kupovina dva značajna srpska srednjovekovna rukopisa, važan je korak za povratak naše kulturne baštine, a Ministarstvo kulture će nastaviti predano da prati svetsko tržište kako bi naše kulturno blago, rasuto širom sveta usled istorijskih okolnosti, vratilo u Srbiju, poručio je Selaković.