Foto: srbija.gov.rs

Srbija posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva

Vesti Autor: M.S. | 11:34 Ponedeljak, 10 04 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas u Pekingu da je Srbija posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa NR Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Momirović, koji boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Kini, razgovarao je danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova te zemlje Deng Lijem, kojeg je informisao o rezultatima koje kineske kompanije ostvaruju na našem tržištu.

Ministar je naglasio da je reč pre svega o kompanijama Ziđin“ i „Hbis“, koje su promenile srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije, dodavši da kineske građevinske firme zajedno sa našim kompanijama grade auto-puteve i brze pruge.

Srbija je izvozno orijentisana prema kineskom tržištu, što će dodatno biti podstaknuto potpisivanjem memoranduma o razumevanju, čime formalno počinjemo rad na sporazumu o slobodnoj trgovini između naše dve države, naglasio je on.

Momirović je najavio da će pomenuti memorandum o razumevanju biti potpisan u sredu, 12. aprila, nakon sastanaka sa ministrom trgovine Kine Vangom Ventaom.