Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Srbija predstavila BIO4 kampus međunarodnoj naučnoj zajednici

Vesti Autor: M.S. | 14:56 Četvrtak, 11 07 2024 Foto: nitra.gov.rs/Zoran Petrović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je, na konferenciji „Curious2024 – Future Insight“ u Majncu, detalje o BIO4 kampusu, najvećoj pojedinačnoj investiciji u nauku u našoj zemlji.

Begović se, nakon održane prezentacije, sastala i sa Ulrihom Becom senior potpredsednikom za inovacije u kompaniji Merk, koja je organizator konferencije.

Ministarka je prenela da je Srbija predstavljena kroz to šta radi i kako gradi novi ekosistem, koji podrazumeva rast broja startapova, kompanija koje su zasnovane na znanju i inovativnim idejama.

Takođe, prema njenim rečima, Srbija je predstavljena i kroz sve ono što smo postigli na polju nauke, privlačenje stranih direktnih investicija u oblasti biofarme i farmaceutske industrije, u oblasti kliničkih istraživanja i kroz način na koji može da se izgradi jedan ekosistem koji potpuno menja i ekonomiju i društvo.

Ona je istakla da je tokom konferencije predstavila prisutnima i to koliko je privatni sektor zapravo bitan za razvoj jedne nove bioekonomije, ekonomije budućnosti, kao i stav da istraživanje i razvoj treba da budu sastavni deo aktivnosti svake naše domaće kompanije.

Konferencija u Majncu, koja se danas završava, okupila je više od 2.500 učesnika, među kojima je i sedam dobitnika Nobelove nagrade, a koji su govorili o nauci, tehnološkom razvoju, veštačkoj inteligenciji, robotici i najnovijim naučnim dostignućima.