Foto: nitra.gov.rs

BIO4 kampus predstavljen američkim kompanijama u Njujorku

Vesti Autor: M.S. | 11:01 Sreda, 07 02 2024 Foto: nitra.gov.rs

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je održana prezentacija projekta BIO4 kampusa i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji za predstavnike američkih investicionih kompanija u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je, zajedno sa Nenadom Paunovićem, direktorom Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predstavila ovaj najveći srpski projekat u nauci, investiciju vrednu 450 miliona evra.

Predstavnici američkih investicionih kompanija, koji su bili zainteresovani za srpski projekat, imali su izuzetno pozitivne reakcije na napore Republike Srbije da prati globalne trendove u nauci kroz izgradnju svojevrsnog naučnog grada u Beogradu.

Begović je, navodeći da su delegacija tog ministarstva i članovi Kabineta predsednice Vlade Srbije, u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, istakla da su se na prvom događaju organizovanom u Stalnoj misiji Republike Srbije pri UN u Njujorku okupili potencijalni investitori i naša dijaspora.

Prisutnima je predstavljeno kako Srbija vidi sebe u budućnosti, koji su potencijali, ali i šanse, rekla je ministarka, dodavši da SAD predstavljaju jedan od najrazvijenijih ekosistema kada se govori o visokom obrazovanju, inovacijama, tehnološkom razvoju i nauci i da je zbog toga bitno da uspostavimo saradnju sa njihovim najboljim kompanijama i univerzitetima.

Nenad Paunović, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije, poručio je da je BIO4 kampus u Srbiji naučni, ali istovremeno i privredni projekat, a najrazvijenija privreda u ovoj oblasti je upravo u SAD.

Paunović je rekao da su tu najveće kompanije sa kojima BIO4 kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer i Ginkgo Bioworks, i sa kojima će imati sastanke radi proširenja  saradnje i produbljivanja odnosa kako bi se radilo na zajedničkim projektima sa srpskim naučnim institutima i BIO4 kampusom.

Želimo saradnju nauke sa naukom, nauke sa privredom, naše privrede sa njihovom privredom i to je verovatno najbolji mogući partner na svetu, ovaj region, istočna obala Sjedinjenih Američkih Država, gde se zaista dešava najveći napredak u tehnologiji i, naravno, najozbiljnija i najveća privreda je upravo tu, istakao je on.

Nakon prezentacije BIO4 kampusa, Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije, govorio je prisutnima o mogućnostima veštačke inteligencije u Srbiji.

Badža je naveo da su SAD jedan od lidera u veštačkoj inteligenciji globalno i najveće su izvozno tržište za srpske proizvode u IT oblasti, tako da se tu očekuje da se, kroz prezentaciju toga šta Srbija radi u oblasti veštačke inteligencije, pozove što više investitora i kompanija koje rade u našoj zelji da prošire svoje timove u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

Takođe, važno je da se povežemo sa njima jer se ovde razvijaju najsavremeniji proizvodi, a najnovije tehnologije, poput chatGPT-ja, prvo su plasirane iz Sjedinjenih Američkih Država i zato je  važno da sa njima imamo intenzivnu komunikaciju da bismo što pre imali pristup svim tim tehnologijama, rekao je on.

Važno je i to što ovde ima dosta naših ljudi iz dijaspore, koji rade u nekim od najvećih globalnih IT i tech kompanija, kako bismo se povezali s njima i prikazali im šta se radi u Srbiji, pri čemu se nadamo da će neki od njih hteti da se vrate i razvijaju svoje proizvode iz Srbije, dodao je Badža.