Foto: msp.gov.rs

Srbija želi strateški dijalog i strateško partnerstvo sa SAD

Vesti Autor: M.S. | 13:11 Četvrtak, 19 09 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić istakao je, učestvujući na jednom od panela „Pupin forumaˮ u Vašingtonu,  da Srbija želi strateški dijalog i strateško partnerstvo sa SAD.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je ovaj forum, u organizaciji Pupin inicijative, okupio poslovne ljude, predstavnike akademske zajednice i srpske dijaspore, ali i američke političare koji pokazuju pojačan interes za Srbiju i dešavanja na Balkanu.

Đurić je, osvrćući se na period koji je proveo na poziciji ambasadora Srbije u SAD, istakao da je najveći izazov na početku bio nedostatak zainteresovanosti američke administracije za situaciju na Balkanu zbog drugih problema širom sveta.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je politička pažnja na visokom nivou neophodna kako bi se rešili neki od nasleđenih problema na Balkanu.

Prema njegovim rečima, drugi problem jeste navesti donosioce političkih odluka da na Srbiju i naš region gledaju iz drugačijeg ugla, jer je većina ljudi, van uskog kruga eksperata, poslednji put čula za Balkan tokom devedesetih godina prošlog veka.

I Srbija treba da izgradi kapacitete za interakciju sa SAD jer, iako smo brojčano mali narod, imamo mentalitet velikog naroda i velike ambicije, ali one moraju biti propraćene odgovarajućim kapacitetima, objasnio je Đurić.

On je istakao i važnost brojne srpske dijaspore u SAD, koja može da bude značajan faktor u izgradnji boljih srpsko-američkih odnosa.

Đurić je objasnio da naša zemlja želi da proširi partnerstva i prijateljstva širom sveta, da revitalizuje svoju diplomatsku mrežu, kao i da je modernizuje kako bismo ostvarili svoje ciljeve.

Pokušaćemo da Srbiju učinimo prisutnijom u međunarodnoj zajednici da bismo stvarali i negovali prijateljstva, podstakli ekonomski rast i povezanost sa svetom, poručio je Đurić.

Na skupu se obratio i američki kongresmen iz Kalifornije Erik Svolvel, koji je istakao važnost produbljivanja obostrano korisne srpsko-američke saradnje na više planova.

Prema njegovim rečima, prvi cilj bi trebalo da bude jačanje vojnih veza sa Srbijom jer je veoma važno očuvati stabilnost na Balkanu kroz taj vid partnerstva.

Svolvel je naveo da je drugi cilj pomoć Srbiji u eksploataciji strateških sirovina na način koji zadovoljava najviše ekološke standarde, a treći važan cilj bi trebalo da bude proširenje inicijative „Otvoreni Balkanˮ i bolje razumevanje važnosti te inicijative u SAD.

Na skupu je govorio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof, koji prepoznaje velike šanse za ubrzani razvoj regiona i Srbiju vidi kao ključnu komponentu u tom procesu.

Kasanof je rekao da ekonomski rezultati Srbije svedoče o velikoj vitalnosti i SAD žele da vide nastavak tog trenda, ali i osnaživanje integrativnih procesa i saradnje na čitavom Zapadnom Balkanu, bilo da je reč o odnosima sa SAD ili EU.

Ovo je istorijski trenutak jer nam daje šansu da konačno okrenemo novu stranicu i napravimo otklon od devedesetih godina prošlog veka i nasleđa tog vremena, ocenio je on.