Foto: srbija.gov.rs

Srednjoškolcima uručene nagrade Fonda za mlade talente

Vesti Autor: M.S. | 15:40 Sreda, 17 01 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović primila je danas učenike srednjih škola koji su primili nagrade Fonda za mlade talente povodom uspeha postignutog tokom 2022. godine.

Begović je istakla da se svake godine povećava broj učenika koji dobijaju nagrade Fonda za mlade talente i navela da Vlada nije ograničila broj nagrada, već su ih dobili svi učenici koji su ispunili uslove konkursa.

Ukupan iznos isplaćenih sredstava za nagrade učenika srednjih škola, kako je navela, iznosi ukupno 55.790.216 dinara za 1.296 dobitnika.

Ministarka je ovom prilikom uručila nagrade Andreju Drobnjakoviću, koji je osvojio drugo mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, Andriji Živadinoviću, koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, Đorđu Parojčiću, koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi i Jovanu Kuleziću, koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi.

Takođe, nagrade su uručene i Milanu Geliću, koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, Nataliji Nikolić, koja je osvojila drugo mesto na Evropskoj geografskoj olimpijadi i Zoranu Saramandiću, koji je osvojio treće mesto na Evropskoj geografskoj olimpijadi.

U oblasti umetnosti, ministarka je nagrade uručila Katarini Bratić, koja je osvojila drugo mesto na takmičenju virtuoza na klaviru, Lani Zorjan, koja je osvojila prvo mesto na 64. takmičenju u violini, i Aleksi Petroviću, koji je osvojio treće mesto na 75. svetskom kupu u harmonici.

Među nagrađenima u oblasti sporta na prijemu su bili Sara Marinković i Lana Leposavić, koje su osvojile prvo mesto na Svetskom prvenstvu u odbojci, Vukašin Bubanja, Nemanja Živković, Vuk Živanović i Aleksa Vlajić, koji su osvojili prvo mesto na Svetskom školskom prvenstvu u košarci, kao i Matija Jeremić koji je osvojio drugo mesto na Prvenstvu Evrope u džudou za kadete.

Begović je poručila učenicima da je na njima budućnost ove zemlje, dodajući da država nastoji da gradi još više kapaciteta i da poboljšava uslove za naše mlade kako bi postizali još veće uspehe.