Foto: mod.gov.rs

Srpski vazduhoplovni sistemi i bespilotne letelice na sajmu u Egiptu

Vesti Autor: M.S. | 08:58 Sreda, 04 09 2024 Foto: mod.gov.rs

Delegacija Ministarstva odbrane Vlade Republike Srbije i Vojske Srbije, koju predvode pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, prisustvuje Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva 2024 u Egiptu.

Naš štand na sajmu je posetio ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović, kao i ministar odbrane Egipta general Abdel Madžid Sakr, u pratnji komandanta Vazduhoplovnih snaga vazduhoplovnog maršala Mahmuda Fuada Abd El-Gavada.

Tom prilikom, egipatskoj delegaciji predstavljeni su razvojni projekti naše domaće industrije, a vođeni su i razgovori o unapređenju dosadašnje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

U nastavku posete Egiptu, planirani su sastanci na kojima će se detaljnije razgovarati o stepenu realizacije prethodno dogovorenih projekata i daljim koracima za nastavak saradnje. 

Cilj nastupa Srbije na ovom sajmu, koji se održava od 3. do 5. septembra, jeste prikaz dostignuća „Jugoimport SDPR“, Vojnotehničkog instituta, kao i kooperanata iz Srbije u oblasti avio-industrije i besposadnih platformi. 

Na štandu su izložena sredstva iz razvojnog i proizvodnog programa „Jugoimporta SDPR“, kao i sredstva iz razvoja Vojnotehničkog instituta i preduzeća Grupacije OIS – „kobac“, „vrabac“, dron „komarac“, „obad“, „osica“, „senka“, bespilotni helikopter „stršljen“, kiler dron „gavran“, avioni „sova“, „lasta“ i drugi, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.