Foto: pixabay

Strožije sankcionisati nasilje nad nastavnicima

Vesti Autor: M.S. | 15:15 Petak, 14 06 2024 Foto: pixabay

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović najoštrije je danas osudila slučajeve nasilja koji su se tokom jučerašnjeg dana dogodili u dve beogradske škole.

Đukić Dejanović je naglasila da apsolutno osuđuje rušenje ugleda obrazovnog sistema i dostojanstva nastavnika, dodajući da se moraju oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi.

Ona je izrazila zabrinutost zbog ovih događaja, dodajući da odrasli treba da budu modeli ponašanja i uzor deci.

Prema njenim rečima, važno je da javnost zna da kada je reč o ovakvim slučajevima, osim škole i Ministarstva prosvete, postupa više nadležnih institucija, najpre policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad, koji imaju mehanizme sankcionisanja u skladu sa zakonom.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, kako je objasnila, škole su postupile u skladu sa propisima i odmah obavestile nadležne organe.

Đukić Dejanović je naglasila da Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kako bi nasilje nad zaposlenima u obrazovnom sistemu bilo oštro sankcionisano.

Ona je podsetila i na to da su se predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti nedavno saglasili sa Nacrtom izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Ministarstvo prosvete nastaviće da primenjuje postojeće mehanizme i unapređuje kompetencije zaposlenih u školama za planiranje i primenu preventivnih aktivnosti kada je reč svakoj vrsti nasilja, a najpre o vršnjačkom nasilju.

U preventivne mere i podizanje nivoa znanja o kanalisanju neprijatnih emocija moraju biti uključeni i roditelji.

U Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje unete su izmene koje se odnose upravo na zaštitu zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama od svake vrste nasilja.

Očekuje se da će ovaj protokol, uz izmene Krivičnog zakonika, biti dodatni garant bezbednosti svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.