Foto: ig/dubravka.djedovic

SUBVENCIJE stanovništvu! 131 lokalna samouprava SE PRIJAVILA NA POZIV ministarstva energetike

Vesti Autor: K.C. | 14:07 Četvrtak, 13 07 2023 Foto: ig/dubravka.djedovic

Mimistarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da će subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biti dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, koliko se prijavilo na javni poziv Ministarstva u junu i dobilo sredstva za sprovođenje ovog programa.

Kako navode iz ministarstva, ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45 odsto.

„Veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana. Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava ", rekla je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Kako je istakla ministarka Đedović, podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve.

Iz ministarstva su saopštili da će sledeće sedmice biti potpisani ugovori između Ministarstva i lokalnih samouprava, a nakon toga sledi sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove i očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.