Foto: fest.rs

Svečano zatvoren jubilarni 50. FEST

Vesti Autor: K.C. | 08:16 Ponedeljak, 07 03 2022 Foto: fest.rs

Jubilarni FEST svečano je zatvoren koncertom filmske muzike Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića i dodelom nagrada među kojima je "Beogradski pobednik za najbolji film" pripao "Nitramu" Džastina Kurcela, a za najbolju režiju Dini Dumi za "Sestre".

Predsednik žirija, glumac Miloš Biković, priznao je da je posao bio „težak i izazovan zbog brojnih kvalitetnih ostvarenja koja su ove godine bila u selekciji“.

Na svečanosti u beogradskoj Kombank dvorani žiri Glavnog takmičarskog programa je odlučio da nagradi australijski "Nitram" kao film koji se "bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi".

"Ovo su uzbudljive vesti. Neverovatno sam počastvovan i ponosan. Čuo sam da je festival fantastičan", poručio je Kurcela u video poruci iz Australije.

Američki producent, scenarista i reditelj Din Devlin je počasni dobitnik "Beogradskog pobednika". Devlin uskoro u Srbiji počinje snimanje nove naučnofantastične serije.

"Hvala vam. Kada su me obavestili o nagradi bio sam počastvovan, ali i iznenaćen. Filmovi koje sam radio nisam pravio za kritiku i nagrade, veđ da zabavim publiku bar na sat, dva. Nagrade su dolazile od običnih ljudi. Kad sam ovde radio film pre koju godinu, prišla mi je žena i upitala me da li sam ja Din Devlin. Možete li zamisiti koliko sam bio šokiran - da je neko mene u Beogradu prepoznao", rekao je Devlin.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl poručili su da je ovaj Fest bio mera njihovih mogućnosti u ovim okolnostima. Pantelić se zahvalio stvaraocima i publici, "uz nadu da će 51. FEST biti održan bez boleština i rata."

Tokom desetak dana Festa održano je 380 projekcija filmova, od čega devet premijera domaćih ostvarenja, na festival je došlo 116 gostiju, a prodato je 52.000 ulaznica.

Simfonijski orkestar RTS je ovom prilikom izvodio muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su "Ratovi zvezda", "Indijana Džons", "Supermen", "Hari Poter" ... Sve ove kompozicije potpisao je jedan od najveđih kompozitora filmske muzike našeg doba - Džon Vilijams, koji je 8. februara proslavio 90. rođendan.

7. marta u Kombank dvorani biće održan dodatni besplatan dan FEST-a, gde će biti prikazani najpopularniji filmovi sa ovogodišnjeg festivala.