Foto: tw/dragon_of_time_

U sudaru vozova kod Larise u Grčkoj POGINULE najmanje 32 osobe, 85 ranjenih

Vesti Autor: K.C. | 06:51 Sreda, 01 03 2023 Foto: tw/dragon_of_time_

Teška železnička nesreća dogodila se sinoć u dolini Tempe, nedaleko od grčkog grada Larise kada je došlo do čeonog sudara putničkog i teretnog voza. Nesreća se dogodila u 23.20 po lokalnom vremenu, a očevici kažu da je došlo i do eksplozije.

Prema do sada dostupnim informacijama, najmanje 32 osobe je poginulo, a više desetina je povređeno. Povređeni se prevoze u tri bolnice u Larisi i Kateriniju, a vojne bolnice u Atini i Solunu takođe su u pripravnosti. Na mesto nesreće stigao je i grčki ministar zdravlja Tanos Plevris.

Na licu mesta nalazi se veliki broj ekipa hitne pomoći i vatrogasaca koji rade na oslobađanju putnika zarobljenih u vagonima. Od 350 putnika u putničkom vozu, oko 250 je autobusima odvezeno sa mesta tragedije.

Grčki javni servis ERT prenosi da je do nesreće došlo kada je teretni voz koji je saobraćao na relaciji od Soluna do Atine naleteo na međugradski putnički voz koji je išao iz Atine prema Solunu. Prema nezvaničnim podacima, loša svetlosna signalizacija bila je uzrok frontalnog sudara vozova.

Guverner Tesalije Kostas Agorastos u razgovoru za ERT kaže da su prvi i drugi vagon putničkog voza više ni ne postoje..

"Tragična noć za sve nas. U vagonima i van njih bilo je beživotnih tela. Ljudi su od siline udara ispadali iz vagona. Nažalost, dva voza su bila na istoj pruzi, frontalno su se sudarila i sudar je bio veoma jak. Kada sam stigao na lice mesta bio sam šokiran slikom koju sam video. Svi preživeli su oslobođeni iz vagona. Sada, nažalost, čekamo da se utvrdi broj poginulih", rekao je za ERT guverner Tesalije.

"U trenutku udara nastala je opšta panika, doslovno smo videli kako se drugi voz zabija u naš. Naš voz je bio skoro pun. Samo petoro povređenih je bilo tu gde sam se ja našao. Vagoni koji su bili ispred mog su potpuno izgoreli", rekao je jedan od očevidaca za grčku TV stanicu Skaj.

Zbog tragične nesreće Premijer Grčke Kirjakos Micotakis odložio je planiranu posetu Solunu.